Şebinkarahisarlılar heyelandan sonra endişeyle yardım bekliyor

Giresun Şebinkarahisar ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen 11 evin yıkılmasına, Giresun-Sivas karayolunun 300 metrelik alanın...

Giresun Şebinkarahisar ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen 11 evin yıkılmasına, Giresun-Sivas karayolunun 300 metrelik alanın çökmesine neden olan heyelanın ardından yöre halkı ‘Sesimizi Duyan Yok Mu?’ diyerek ilgisizlikten yakındı. Şebinkarahisar’da meydana gelen heyelan sebebiyle civardaki mahalle sakinlerinin gözlerine uyku girmiyor.
Şebinkarahisar’ın Tamzara Mahallesi’ndeki bir taş kırma tesisinin bulunduğu alanda yaklaşık 10 futbol sahasını içine alacak büyüklükte 13 Mayıs Cuma günü heyelan meydana geldi. Büyük bir şans eseri herhangi bir can kaybının yaşanmadığı heyelan alanı, uykudaymışçasına duran görüntüsü sebebiyle halkı endişelendiriyor. Heyelanda Kütküt ve Demircilik mahallelerinde bulunan 11 yazlık ev yıkıldı, Giresun- Şebinkarahisar yolunun 300 metrelik bölümü de çöktü. Yolun kapanması nedeniyle, araçlar 10 kilometre uzatılarak Alucra üzerinden Şebinkarahisar’a yönlendiriliyor.
Heyelan derinlerde barındırdığı su hareketliliği nedeniyle tehlike devam ettiğini belirten yöre halkı” Heyelan öncesi genişliğinin ortalama 20 metre olduğu dere yatağı, heyelandan sonra oluşan durum itibariyle ise genişliğin 2 metreye kadar düştüğü için dere, mahalleli için tehdit oluşturuyor. Oluşan derin çatlaklarla, çatlaklar arasında beliren geniş su birikintileriyle, tepe taklak olmuş ağaçlar ve ağaçlar arasındaki darmadağın evlerle “henüz bitmedi” mesajı veren heyelan alanındaki görüntü küçük bir kıyamet alanını andırıyor. Mahalle sakinleri olarak gözlerimize uyku girmiyor.” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Hikmet Şirin şantiyenin içme suyu kaynağının üzerine kurulduğunu heyelanı tetiklediğini iddia etti. Şirin "Şantiye de çalışırken evler sallanıyor, çok gürültü oluyordu. Heyelan nöbeti tutmaya başladık. Daralan derenin, yakın zamanda kayan yeni toprak kütleleri ile kapanıp evlere ve arazilere zarar vereceği endişesi yaşıyoruz." dedi.
Şehrin hemen kapısı denilebilecek bir noktada böyle bir felaket alanında hala daha somut bir hareketin ortaya konulmamış olmasından şikâyetçi olan Mahalle sakini Muhlise Şirin de "En büyük endişe ise, derenin yakın bir zamanda göle dönüşüp, yakınındaki toprak alanlarının altını da esnetebileceği ihtimali bizi korkutuyor.
Heyelan öncesi, oluşabilecek sıkıntıların hatırlatılmasına rağmen, suyun çıktığı kaynakların üzerine şantiye kurulmasının, bununla da kalınmayıp, şantiyenin kurulduğu günden beri 500 bin ton kum ve çakılın bu tehlikeli alan üzerine yığılmasının, heyelanın tetikleyici sebebi olduğu yönünde uzmanlar bizlere görüşler bildirmektedir. Olan bitenin göz göre göre olması ve ardından da endişelerini giderebilecekleri hiçbir açıklamanın yetkililer tarafından yapılmamış olmasından dolayı çaresiz kaldık." diye konuştu.
Şebinkarahisar ‘da meydana gelen heyelan bölgesine giden Giresun Valisi Dursun Ali Şahin Tamzara mahallesinde ki heyelanlı alanda incelemede bulundu. Vali Şahin, "Heyelandan meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi yönündeki ilgili birimlerin koordineli olarak çalıştıklarını” belirtti. Vali Şahin heyelan olan alanla ilgili ’Genel Hayatı Etkinlik Oluru’ alındığını, bu kapsamda çalışmaların yürütüldüğünü." bildirdi.
Su hareketliliği devam ettiğini vurgulayan mahalleli, "Bu olay herhangi bir büyükşehirde gerçekleşmiş olsaydı, Ankara’yı da sallardı" diye tepki gösterdi. Küküt ve Demircilik Mahallesi’nde yaşayan yaklaşık 60 hanenin ve iki yüze yakın kişinin tehlike altında olduğunu belirten yöre sakinleri yetkilileri göreve çağırdı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz