Sebze tarımında alternatif ürün

İZMİR (İHA)- Ege Üniversitesi (E.Ü.) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilecek bir projeyle, sebze tarımında alternatif bir ürün olarak Baby Havuç yetiştirilmesi öneriliyor.

Türkiye'de son yıllarda görülen ekonomik ve sosyal gelişmelere paralel olarak gerek tarımla uğraşan üreticiler, gerekse tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının alternatif tarım ürünleri arayışına girdiğini açıklayan E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Alternatif tarım ürünleri yetiştiriciliğinde, üretim materyallerinin dikkatli bir şekilde seçilmesi ve de bunları zamanında, dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanabilecek teknik elemanların bulunması gerekmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Son yıllarda ülkemizde tarımla uğraşan kuruluş ve kişilerin alternatif tarımsal ürünleri daha fazla talep ettiğini açıklayan Prof. Dr. Eşiyok, şöyle konuştu:
"Geleneksel tarım ürünleri olan pamuk, patates, tütün, bazı meyve ve sebze türleri gibi tarımsal ürünlerden elde edilen kazanç, üreticileri memnun etmemektedir. Bu ürünlere alternatif olarak; üretim alanlarına uygun üretim planlaması yapılarak, iklim şartlarının elverişli olduğu dönemlerde, bütün yıl boyunca alternatif tarım ürünlerinin yetiştiriciliği gerçekleştirilebilir. Bu tarım şekli ile hem sanayi sebzeciliği hem de eko turizm fırsatları yaratılabilir. Alternatf ürün olarak sayabileceğimiz; brokkoli, havuç (baby), enginar, kırmızı ve beyaz baş lahana, tatlı mısır, taze fasulye, bazı domates ve biber çeşitleri ve ekonomik öneme sahip benzeri tarımsal ürünlerin üretimi, bu iş kolunda çalışanları ve tüketicileri ekonomik yönden memnnun edebilir."

Baby havuçun ülkemizde üretimi yapılmayan bir sebze olduğunu açıklayan Prof. Dr. Eşiyok, "Ortalama çapı 1.5-2 cm olan baby havuç, iklim koşulları elverişli ise tohum ekiminden yaklaşık 60 gün sonra hasat edilerek tüketime ve sanayi işletmelerine sunulmaktadır. Çeşit seçimi, ekim zamanı ve bitki sıklığının belirlenmesi ile hem üreticiler hem de sanayiciler kazançlı çıkacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Ticari olarak satılan baby havuç çeşitlerinin, iklim koşullarının elverişli olduğu kış aylarında ova koşullarında, iklim koşullarının elverişli olmadığı yaz aylarında ise yayla koşullarında bütün bir yıl üretiminin gerçekleştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Eşiyok, "Özellikle yaz aylarında yayla koşullarında üretilen baby havuçlar yaz turizmi için çok tercih edilen bir sebze olarak bilinmektedir. Yayla koşullarında yapılan üretimle bu bölgelerde yaşayan ve gelir düzeyi düşük olan üreticilerimize ekonomik yönden destek olacaktır" diye konuştu.