“sebze Ve Meyve Fiyatlarında Artış Yaşanabilir”

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Bilindiği...

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Bilindiği gibi böylesine zararların ortaya çıktığı dönemlerde sebze ve meyve piyasasında fırsatçılar hemen harekete geçmekte ve daha ürünün kendisi gelmeden piyasada bu ürünlerin fiyatları hızla artmaktadır” dedi.

Yetkin, Dernek Merkezi’nde basın toplantısı yaparak, meyve ve sebze fiyatlarının artacağına dikkat çekti. Yetkin, aşırı yağış ve fırtınadan en çok etkilenen kesimlerin başında seralarda sebze yetiştiren ve narenciye yetiştiren üreticilerin geldiğini belirterek, son yağışlardan ise en fazla etkilenen bölgenin Akdeniz Bölgesi olduğunu ifade etti. Kumluca ve çevresindeki seralarda yağışlar ve fırtınaya bağlı olarak domates, patlıcan, biber, roka, tere, fasulye ve salatalık gibi ürünlerde önemli zararların meydana geldiğini kaydeden Yetkin, Mersin bölgesinde domates, biber başta olmak üzere tüm sebzelerin seralardaki zarara bağlı olarak üretim kaybına uğradığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çukurova Bölgesi’nde tarım ürünlerinin büyük ölçüde su altında kaldığını kaydeden Yetkin, bölgede en fazla etkilenen ürünün domates olduğunu belirtti. Yetkin, meyve ve sebze fiyatlarında belirli bir artışın görülebileceğine değinerek, “Bilindiği gibi böylesine zararın ortaya çıktığı dönemlerde sebze ve meyve piyasasında fırsatçılar hemen harekete geçmekte ve daha ürünün kendisi gelmeden piyasada bu ürünlerin fiyatları hızla artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Meyve ve sebze fiyatlarının aşırı şeklide artığına dikkat çeken Yetkin, “Özellikle meyve ve sebze sektöründe fiyat dalgalanmalarını önleyecek yüksek kar marjları söz konusudur. Domates üreticiden 50 kuruşa alınıyor. Markette 3 lira. Biber yerinde 70 kuruş, markette 4,5 TL. Bunu fırsatçılık olarak değerlendirmek ayıptır” dedi.

Yeni Hal Yasası’nın fiyatları arttırdığını savunan Yetkin, “Fiyatların eskiye oranla düştüğüne inanmıyorum. Şimdikinden daha düşüğe fiyat olmaz diyorum. Büyük kuruluşlar üreticiden alıyorlar, 3-5 kuruş üreticiye veriyorlar, piyasaya bakıyorlar, ondan sonra piyasada oluşan fiyatların daha da üzerinde karla satıyorlar” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Fiyatlarda gerçek anlamda düşmenin görülebilmesi için çözümü de açıklayan Yetkin, “Bunun yolu Türkiye’de üreticilerin büyük kentlerde yerini almasıdır. Üretici Birlikleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde pazar sürecine dahil olamıyor. Bunun nedeni şu: Üretici Birlikleri’nin güçleri yok. Kanunda var. Üretici Birlikleri pazarda yer alır diye” diye konuştu.

Üreticinin yetiştirdiği ürünü ilk gelene verdiğini anlatan Yetkin, “Ne zaman üretici birlikleri pazarda yer alır, satış merkezlerlinde rekabete girebilir, rekabet sürecine uygun fiyatı tüketiciye iletir o zaman piyasa doğru düzgün işler” dedi.

Halkın da yüksek fiyatlara alıştığını savunan Yetkin, portakalın fiyatının 1 TL’yi geçmemesi gerektiğini fakat markette 2,5 TL’ye satıldığını kaydetti.

Yetkin ayrıca tüketicileri her meyve ve sebzenin mevsiminde yenmesi gerektiği konusunda da uyardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: