Seçer’den Yenice Ve Gülek İçin Yasa Teklifi

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile kapatılacak Mersin’in Yenice ve Gülek beldelerinin...

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile kapatılacak Mersin’in Yenice ve Gülek beldelerinin ilçe yapılması için iki ayrı yasa teklifi verdi. Seçer, iki beldenin de Mersin için stratejik önemi olduğu kaydetti.

CHP Milletvekili Seçer’in basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile kapatılacak beldeler arasında yer alan Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice ve Gülek beldelerinin ilçe olması için iki ayrı yasa teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. Yasa teklifi ile ilgili açıklama yapan Seçer, her iki beldenin de Mersin için stratejik önemi bulunduğuna işaret etti. TBMM gündeminde yer alan Büyükşehir Yasa Tasarısı ile birlikte Mersin’in de “bütünşehir” olacağını ifade eden Seçer, büyükşehir yetki alanının Kaledran’dan Yenice’ye kadar uzanacağını belirtti. Hükümetin Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili olarak getirdiği tasarıyla Mersin’deki 41 beldenin belediye başkanlığının kapatılacağına dikkat çeken Seçer, “Bu belediyelerin içinde nüfusu 20 bine kadar ulaşan beldelerimiz var. Kapısına kilit vurulacak 50 yıllık yönetim deneyimli belediyelerimiz var. Biz belde belediyelerimizin kapatılmasını istemiyoruz. Biz yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimler halka en yakın, halkla iç içe olan kurumlardır. Beldelerimizi köye, mahalleye dönüştürerek vatandaşımızın hiçbir derdine çare olunamaz. Elbette yerel yönetimler için köklü bir reforma ihtiyaç olduğu doğrudur. Ancak, ‘yaptım oldu’ gibi bir anlayış ile bir girişimde bulunmak doğru değildir. AKP, kendi anlayışı doğrultusunda sınırları değiştirerek bir demokrasi örneği vermiyor. Öyle görünüyor ki, AKP TBMM’deki parmak hesabına da güvenerek Büyükşehir Yasası’nı Meclis’ten geçirmeyi hedefliyor. Böyle bir yaklaşımı kabul edemeyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Mersin’in 13 ilçe, 41 belde ve 510 köyü bulunduğu bilgisini veren Seçer, yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı ile 2011 nüfus sayım sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altındaki Türkiye genelindeki 559 belediyenin kaldırılacağını, beldelerin kapatılarak ilçelere bağlanması halinde Mersin’in ilçelerinden Erdemli'de 10, Silifke'de 8, Tarsus'ta ise 5 belde belediyesinin kapanacağını aktardı. Kapatılacak beldeler arasında yer alan gerek Yenice gerekse Gülek’in ilçe olmayı yıllar önce hak eden, ancak hak ettiği değeri bir türlü alamayan beldeler olduğunu dile getiren Seçer, “İnanıyorum ki halk, geçmişine ve kazanımlarına sahip çıkacak ilk yerel seçimde gerekeni yapacaktır” ifadesini kullandı.

Milletvekili Seçer, yasa tekliflerinin gerekçesinde ise Yenice ve Gülek'in önemi üzerinde durdu. Yenice’nin ilçe olması için verdiği yasa teklifinin gerekçesinde, Yenice'nin 1953 yılında belediye statüsü kazandığına vurgu yapan Seçer, 2011 yılı adrese dayalı nüfus sayımı verilerine göre 8 bin 825 nüfuslu beldenin sınırlarının yaklaşık 2 bin hektar, mücavir alan sınırlarının ise yaklaşık 2 bin 500 hektar olduğunu kaydetti. Gerekçesinde, “Çukurova'nın geniş, düz ve sulak ovaları üzerine kurulu olan Yenice karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığının merkezinde yer almaktadır” ifadesine yer veren Seçer, beldenin yapımı süren Çukurova Bölgesel Havaalanı'na ve lojistik üssü konumuna da dikkat çekti. Türkiye’nin en büyük Lojistik köyü Yenice’de kurulduğunun altını çizen Seçer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Doğu, Güneydoğu ve Kıbrıs’ta bulunan askeri birliklerinin askeri mühimmat ve cephane ihtiyaçlarının karşılandığı mühimmat deposunun da Yenice’de bulunduğunu kaydetti. Seçer, “Yenice’nin coğrafi yapısı, nüfusu, ekonomisi ve beşeri diğer bileşenleriyle ilçe olmayı hak etmiş, hatta bu bir zorunluluk halini almıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Seçer, Gülek ile ilgili yasa teklifinin gerekçesinde de Gülek ve çevre köyleri birlikte değerlendirildiğinde, bağlı olduğu Tarsus'a ve Mersin il merkezine günübirlik işlerini takip etmek üzere gidiş ve gelişlerin, mesafenin uzun olmasının yorucu ve ekonomik anlamda zorluk yarattığını belirtti. Özellikle yaz ve kış aylarındaki nüfusun, hafta sonlarında gelenlerle birlikte 25 bine ulaştığını ifade eden Seçer, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Gülek’in toplam alanı 67 bin 510 hektardır. Bu kadar geniş bir alana belde belediyesi olarak hizmet etmenin zorluğu da ortadadır. Gülek Karboğazı mevkii 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmiştir. 11 bin 200 hektar büyüklüğünde devasa bir alanda yer alan Karboğazı’nda kış sporlarının her çeşidinin yapılmasına müsait Uluslararası Kayak Federasyonu’nun (FIS) Alp Disiplini kayak yarışmalarında istemiş olduğu faktörlerin tamamına sahip kayak pist alanları bulunmaktadır. Yakın gelecekte, dağcıların, kayakçıların ve turizm yatırımcılarının cazibe merkezi haline gelecek olan Karboğazı’nın Gülek’in ilçe olması halinde bölgenin kalkınmasına, iş istihdamının sağlanmasına çok önemli katkılar sağlayacağı açıktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: