Özellikle BDP kanadından gelen Anayasa değişikliği paketine şartlı destek mesajının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan, ''Seçim barajını düşürmeyi düşünmüyoruz" açıklaması geldi.
Bozdağ, gazetecilerin Anayasa değişikliği taslağına ilişkin sorularını yanıtladı.
Bozdağ, seçim barajının indirilip indirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, seçim barajını düşürmeye yönelik bir düşüncelerinin olmadığını daha önce açıkladıklarını hatırlattı.
Bozdağ, koalisyon hükümetleri döneminde yaşanan krizleri de anımsattı.
Bekir Bozdağ, bir gazetecinin Anayasa değişiklik teklifi oylamalarına ilişkin "330'u bulamama korkunuz var mı?" sorusuna, "Hiçbir endişemiz yok" karşılığını verdi.
**"Müzakereye açığız"**
Bozdağ, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili müzakereye kapalı oldukları hiçbir madde bulunmadığını belirtti.
Bekir Bozdağ, "Her maddeyi, her şekliyle her türlü yöntemle müzakere edebilir, tartışabiliriz. Hiçbir ön şartımız, hiçbir ön kabulümüz yok" dedi.
**BDP'nin talepleri soruldu**
Gazetecilerin "BDP'nin şartlı desteği var. BDP'nin seçim barajının düşürülmesi, hazine yardımı gibi isteklerini karşılayabilecek misiniz?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bozdağ, "Bunlar Anayasa konusu değil, yasa konuları. İkisini birbirinden ayırmak lazım. Biz şunu hep söylüyoruz; milletvekilleri Anayasa değişiklikleri konusunda kendi hür iradeleriyle karar vereceklerdir. Bunları değerlendireceklerdir. O değerlendirmeler çerçevesinde bu konudaki tavırlarını netleştirip sandığa yansıtacaklardır. Bağımsızlar hariç her vekilin partisi de olduğu için onların parti politikalarını da bir takım değerlendirmelere tabi tutacaklarında şüphe yok" diye konuştu.
**"Hiçbir ön şartımız yok"**
Anayasa paketindeki değişikliklerle ilgili hiçbir ön şartları olmadığının altını çizen Bozdağ, "Sürekli sanki bir pazarlık varmış da şöyleymiş de böyleymiş gibi bir algı oluşturma gayreti var" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili, "Anayasa çerçevesinde bir değerlendirme yapıyoruz ve Anayasa'nın içindeki bu değerlendirmelerin, diğer bütün değerlendirmelerden bağımsız düşünülmesi gerekir. Eğer burada bir yanlışlık varsa herkes söylesin. Biz onu düzeltelim. Eğer eksiklik varsa, herkes söylesin, tamamlanır. Çıkarılması gereken bir şey varsa, onunla ilgili ifadelerini söylerler, ona bakarız. İlave edilmesi gereken varsa bakarız. Biz bu süreçte her türlü katkıya açığız" dedi.
Bozdağ, sözlerine, "Yani CHP'dir, MHP'dir, başkaca siyasi partilerdir. Onların hepsine şunu söylüyoruz. CHP, MHP, 'uzlaşma yok' falan diye konuşuyor. Buradan bir kez daha söylüyorum; bu paket konusunda masaya oturulduğu takdirde bizim müzakereye kapalı olduğumuz hiçbir madde yok" diye devam etti.
**"Baykal söylerse oturur, konuşuruz"**
"Her maddeyi, her şekliyle, her tür yöntemle müzakere edebiliriz, konuşabiliriz, tartışabiliriz" diyen Bozdağ, "Hiçbir ön şartımız, hiçbir ön kabulümüz yok. Şartsız ve ön kabulsüz müzakere edebiliriz. Ama konuşmak istemeyen, 'ben dosyanın kapağını bile açmadım' diyen, 'ben müzakere etmem' diyerek toptan hayır diyen biriyle, bu yaklaşımı sergileyen siyasilerle, yani konuşmak istemeyen, masaya gelmek istemeyenle bir müzakere formülü bulabilirseniz, biz o formülü de uygulamaya hazırız" dedi.
"Uzlaşmak, bir araya gelip, herkesin olmazsa olmazlarını bir tarafa bırakıp, olabilirler üzerinde mutabakatıyla olur. Ama bir araya gelmek istenmezse, konuşmak istenmezse biz nasıl müzakere edeceğiz, nasıl bir uzlaşma meydana getireceğiz, onun bir formülü henüz bulunamadı" diyen Bozdağ, "Biz, bu formülü sayın Baykal söylerse oturur konuşuruz" şeklinde konuştu.
**BDP ne istiyor?**
BDP, AK Parti'nin Anayasa paketine şartlı destek veriyor. 24 Mart'ta CNN TÜRK'te Gündemin Rengi programına konuşan eş başkan Selahattin Demirtaş, "Seçim barajı en az yüzde 3'e çekilmeli" demişti.
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker de, hükümete selenmiş ve "Seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi konusunda düzenleme yaptıkları takdirde uzlaşma içinde oluruz" diye konuşmuştu.
TÜSİAD da Anayasa değişiklileriyle ilgili önerilerinde, "İvedilikle ülke barajı düşürülmeli ve ön seçimin zorunlu olması yönünde değişiklik yapılmalı" maddesine vurgu yapmıştı