Seçim barajının düşürülmesi için yasa teklifi

Ankara (AA) - SHP, seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi, siyasi partilerde genel başkanlık süresinin 7 yılla sınırlandırılması ve partilerin seçimlerde ittifak yapabilmesi için, TBMM Başkanlığı'na 2 yasa teklifi sunacak.

SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci,milletvekilleri Hakkı Akalın, Ersoy Bulut ve Mustafa Sayar ile TBMM'de basın toplantısını düzenledi.
Ketenci, Siyasi Partiler Kanunu ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair iki ayrı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını; ayrıca milletvekilleri, üniversiteler, barolar, sivil toplum örgütleri ve sendikalara da göndereceklerini söyledi. Siyasetin, AK Parti ve CHP tarafından tekelci yapıya oturtulduğunu iddia eden Ketenci, "İki parti, yüzde 10'luk seçim barajını, RTÜK koltuklarını paylaşmak ve bu yapıyı sürdürmek için kullanmaktadır"
dedi.

Reklam
Reklam

Siyaset alanının yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Ahmet Güryüz Ketenci, kanun tekliflerinde öngörülen değişiklikleri şöyle sıraladı:

"Demokrasi örgütlü toplum öngörülerek; il, ilçe, belde, köy, mahalle, üniversiteler, işyerleri, sanayi sitelerinde örgütlenme olanağı getirilecek. Siyasi partilerde naylon üyelikler, yığma kayıtlar dönemi kapatılacak, üyelikler yargı güvencesi altına alınacak. Genel başkanların bireysel egemenliğine son vermek için, genel başkanlık süresi 7 yılla sınırlandırılacak. Seçim barajı yüzde 5'e çekilecek. Siyasi partiler, seçim çevrelerinde ittifak yaparak ortak lise halinde seçime girebilecek ve ortak başbakan adayı belirleyebilecek.

Kadınlara, milletvekilliği ve yerel meclis adaylıklarında yüzde 33 oranında listelerde yer verme zorunluluğu getirilecek. Milletvekilliği genel seçimlerinde geçerli oyların en az yüzde 1'ini alan ve illerin en az yarısında örgütlenen siyasi partilere, belli oranlarda hazine yardımı yapılabilecek. Seçim çevreleri, en çok 13 milletvekili
sayısıyla sınırlandırılacak.

Reklam
Reklam