Seçim kararını biz vermeyeceğiz

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'taki erken seçimle ilgili karar, bizim vereceğimiz bir karar değil" dedi. Romanya'daki temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde İstanbul'a döndü. Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Romanya ziyaretinin olumlu geçtiğini belirterek, "Yaptığımız tüm görüşmeler olumlu geçti. Türkiye'ye karşı çok olumlu bir bakışları var. Mevcut ilişkileri geliştirme gayretleri var. Karadeniz'de iki komşu ülkeyiz ve bizi kültürel ilişkilerde birbirimize yakınlaştırmış. Bizden büyük Stephan'ın kılıcının bir kopyasını talep etmişlerdi, bizler de bunu kendilerine takdim ettik. Bu, Romanya basınında farklı bir yer aldı. Ülkemizdeki Romanya vatandaşlarının ibadetlerini yerine getirebilmeleri yönünde talepleri oldu ve bu konuda kendilerine yardımcı olduk" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye-Romanya ilişkilerinin çok iyi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye-Romanya arasında attığımız adımlar gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek ticari ve kültürel alanda şu ana kadar olan performansın artarak devam ettiği bir birliktelik meydana getirsin. Biz NATO'da Romanya'yı başından itibaren destekledik. Şu anda NATO'nun resmi bir üyesi oldular ve ilk resmi katılımları da İstanbul'daki NATO zirvesi olacak. AB'de müzakere sürecini yaşıyorlar. Orada da müşterek hareket ediyoruz. Büyük ihtimal 2007'de AB'ye tam üye olma şansları var. Orada da bir dayanışma içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek, her iki ülke için de hayırlara vesile olsun inşallah" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ermenistan'ın durumunun sorulması üzerine Erdoğan, "Biz dünyada dost kazanmak için varız, siyaseti bunun için yapıyoruz. Bunu yaparken bir de havayı görmemiz lazım. Bu atmosferi göremediğiniz zaman o istikamette adım atmanız zorlaşıyor. Dünyada yoğun bir şekilde Ermeni soykırım kampanyaları devam ettiği anda, bizim böyle bir şeyi yapmamız zor. Bunu tarihçilere bırakmış olsalar işimiz kolay olacak. Bunları tarihçilere bırakmayıp hala gündemde tutmak gayreti içinde olan bir ülkeyle işimiz doğrusu zorlaşıyor, ben de zorlanıyorum. Bu benim yapıma ters. İsterim ki bir an önce orada da bu attığımız adımları atalım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Son olarak Kıbrıs konusuna değinen Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'taki erken seçimle ilgili karar, bizim vereceğimiz bir karar değil. Hükümetin eksilen sayısıyla orada böyle bir tablo ortada ama bu tablo karşısında parlamento böyle bir kararı alacaktır. Parlamento böyle bir kararı alacaksa, bunun karşısında da demokrasi içinde yapılacak başka bir şey yoktur. Bu artık KKTC parlamentosunun vereceği bir karardır" dedi.