"Seçim süreci iyi yönetilemedi"

TRABZON (İHA) - Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye'de son 4 yılda yaşanan çok olumlu gelişmelere rağmen ekonominin halen istenilen seviyeye gelemediğini savundu.

Merkez Bankası eski Başkanı, İstikrar Enstitüsü Direktörü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Süreyya Serdengeçti, TOBB ve Trabzon Tiracet ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından birlikte düzenlenen 'Ekonomideki Son Gelişmeler' isimli konferansta konuştu.

Konuşmasının büyük kısmını Türkiye ekonomisine dair durum analizleri yapmaya ayıran Serdengeçti, Türkiye ekonomisinde son 4 yıl içinde çok ciddi gelişmelerin kaydedildiğini, buna rağmen ekonominin halen istenilen seviyede olmadığını savundu.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası'nın bağımsız hale getirilmesinin ardından ekonomide olumlu gelişmelerin yaşanmaya başladığını vurgulayan Serdengeçti, yıllardır süren yüksek enflasyonun düşüşe geçtiğini, kamu borçlarında çok büyük mesafeler alındığını, ancak bunların yeterli olmadığını ve ekonominin istikrarlı bir yapıya halen kavuşturulamadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanlığı'ndan ayrıldıktan sonra yeni başkanın seçilme sürecinin kötü yönetildiğini iddia eden Serdengeçti, bu sürecin olumsuz etkilerinin ise halen devam ettiğini ileri sürdü.

Gelişmiş ülkelerde sürecin çalışma şeklini anlatan Serdengeçti, Türkiye'de bu anlamda yaşanan sıkıntıların ise ülkenin siyasal sisteminin bağımsız Merkez Bankası kavramına halen alışamamış ve bunu içine sindirememiş olmasına bağladı.

Serdengeçti, siyasal sistemin bakışına rağmen kamuoyunun Merkez Bankası'nın bağımsızlığının iyi bir şey olduğunu kabul ettiğini de ifade etti. Serdengeçti, bu anlamda Merkez Bankası'nın bağımsızlığa kavuşmasına rağmen bu alanda da daha alınacak çok yol olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Ülkede son zamanlarda ekonomide yaşanan çalkantıların en önemli sebebi olarak, Merkez Bankası Başkanı'nın seçilmesi sürecinin aksamış ve bu sürecin iyi yönetilememiş olmasını öne süren Serdengeçti, bunun yanısıra, Merkez Bankası ile piyasalar arasında iyi bir iletişimin kurulamadığını ve global likiditeyi etkileyen dış gelişmelerin de ekonomide yaşanan çalkantılarda payının yüksek olduğunu belirtti.

Konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandıran Süreyya Serdengeçti, sıcak para haraketleriyle ilgili bir soru üzerine, sıcak para haraketlerinin ekonomide çalkantılara yol açtığına inanmadığını ve bu haraketlerin sebepten çok yaşanan olumsuz durumların bir sonucu olduğunu savundu.

Sıcak para miktarıyla ilgili çok büyük abartılar bulunduğunu da belirten Serdengeçti, sıcak paranın ekonomideki ağırlığının giderek azaldığını ve ülkeye son 1 yılda giren sıcak para miktarının doğrudan yabancı yatırımların çok gerisinde kaldığını söyledi.

Serdengeçti, 'Politikaya girmeyi düşünüyor musunuz?' sorusunu da, "İletişim politikasını 5 yılda etkin bir şekilde kullanarak sonuç aldıysam bunda TOBB'nin çok büyük yardımlarını gördüm. Şimdi de geldim, kendilerine hizmet ederek borcumu ödüyorum ve politikaya girmeyi düşünmüyorum" diye cevapladı.

Reklam
Reklam

Serdengeçti'ye konuşmasının sonunda TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren tarafından ziyaretinin anısına bir plaket verildi.