'Seçim' tartışmasına Danıştay da katıldı

ANKARA (İHA) - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kapatılan belde belediyelerin seçime girmesine vize veren kararının ardından başlayan tartışmalara Danıştay da katıldı. Danıştay Başkanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç eleştirildi.

Danıştay Başkanlar Kurulu'nun bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından, yaşanan tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın 'Türkiye'de ikinci bir Anayasa Mahkemesi daha çıktı' sözlerine ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Danıştay ve YSK kararlarına yönelik eleştirilerine cevap verildi. Danıştay kararlarının üst yargı yerince yürütülmesi durdurulmadığı ya da bozulmadığı sürece anayasanın 138. maddesi uyarınca yasama ve yürütme organları ile idareyi bağlayıcı nitelikte olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu hukuki durum karşısında Başbakan'ın bu beyanatında, anayasal görev ve yetkilerini kullanan Danıştay'ı Anayasa Mahkemesi'nin yerine geçerek karar veren ve böylece yetkilerini aşan bir yargı yeri olarak göstermesi, üslup ve içerik bakımından hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bir açıklama olarak değerlendirilmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Danıştay, her yargı yerinin, görevi dahilinde olan uyuşmazlığı çözümlerken, o davada uygulanacak kuralı belirleme ve yorumlama yetkisine sahip olduğunu, bu yorumun isabetli olup olmadığının değerlendirilmesinin ise, devam eden bir davada o yargı düzeninin temyiz merciine ait olduğunu kaydetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu bakımdan, kendi kuruluş kanununda verdikleri kararları yorumlama ve tavzih yetkisi bulunmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, özellikle Danıştay'ı anayasa ihlali yapmakla suçlayıcı nitelikteki açıklaması, anayasal görev, yetki ve sorumluluğunu aşan talihsiz bir beyan olarak değerlendirilmiştir. Anayasadan kaynaklanan devlet yetki ve görevinin kullanılmasında medeni iş bölümü ve iş birliği içerisinde, hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesi amacında birlikte hareket etme anlayışı içerisinde bulunması gereken yürütme ve yargı organlarının, birbirlerinin görev alanına müdahale eden suçlayıcı ve özensiz uslupla yaptıkları açıklamalar, toplum nazarında bu açıklamayı yapanların yanı sıra yargının saygınlığını da zedeleyici sonuçlar yaratacak, hukuk devletine ve yargıya olan güveni sarsacaktır."

Reklam
Reklam