20 Haziran 2014’ten beri Türkiye'de 159 siyasi aktörün, 408 adet demecini analiz edip, beş seviyeli Doğruluk Payı kadranına göre derecelendirdiğimiz çalışmamızın sonuçlarını açıklıyoruz.
Son bir yıl içerisinde analiz edilen siyasi aktörlerin 49'u AK Parti'li, 57'si CHP'li, 23'ü MHP'li ve 14'ü HDP'li siyasilerden oluşuyor. Meclis dışından ise 14 isim (Cumhurbaşkanı dahil) analizlerimiz içinde yer alıyor.
(Doğruluk Payı'nın Seçim Özel Raporu'nun tamamını burada okuyabilirsiniz)
AK Parti'de 49 farklı siyasinin tam 169 iddiası analiz edildi. Özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu, 40'a yakın iddiası ile parti içinde önemli bir yer kapladı. AK Partili siyasilerin iddialarının ortalama doğruluk payı puanı ise 4,97/10 oldu. Yani Türkiye ortalamasına benzer bir şekilde, AK Partili siyasiler de 'kısmen doğru' iddialar kamuoyunun karşısına çıktılar. AK Parti'de en çok konuşulan konuların başında ise Dış Politika geliyor. Özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar bu alanda bir çok iddia dile getirdiler. AK Parti içinde diğer öne çıkan konular ise Büyüme ve İstihdam olarak belirlendi.
En çok analiz edilen üçüncü parti konumundaki MHP'de ise son bir yıl içerisinde 23 farklı siyasi aktörün, 51 adet iddiası analiz edildi. Bu analizler sonucunda MHP'nin ortalama doğruluk payı puanı 5,94/10 olarak belirlendi. MHP'nin gündeminde ise ağırlıklı olarak Güvenlik, Enerji ve Büyüme ile ilgili iddialar yer aldı.
Son olarak HDP'de ise, son bir yıl içerisinde 14 farklı siyasi aktör analiz edildi. Bu isimlerin toplamda 27 adet iddiası incelendi ve ortalama doğruluk payı puanı 7,11/10 olarak belirlendi. Yani kamuoyu HDP'li siyasilerin 'kayda değer oranda doğru' iddiaları ile karşılaştı. Partide en çok analiz edilen isim olarak, 7 iddiası ile, Hasip Kaplan öne çıktı. Onu Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Sebahat Tuncel izlediler. HDP'lilerin analiz edilen gündemlerinin başında ise Genel Politika, Gelir Dağılımı ve Büyüme geldi.