AKPliler Seçim Şonuçlarını Sokaklarda Kutladı MYNET GALERİ'de
22 Temmuz seçimleri AKP'nin büyük başarısıyla sonuçlandı. Seçmenden yüzde 46.4 oranında oy alan AKP seçimlerden birinci parti olarak 341 milletvekili çıkardı. AKP'nin bu zaferi partililerin de sokaklara döktü.
AKP MENDERES'İN REKORUNU YAKALADI
AKP'nin genel seçimlere ilişkin aldığı ilk sonuçlar, ikinci kez tek başına iktidara geleceğini ortaya koyarken bir başka önemli sonuç da, Menderes'in 1950 ve 1954 seçimlerindeki rekorunu yakalaması oldu.
Türkiye, 16'ncı kez sandık başına giderken siyasi tercihini de bir kez daha AKP'den yana koydu. Seçime ilişkin alınan ilk sonuçlarda AKP'nin oy oranının yüzde 45 ila yüzde 50'lerde seyretmesi partinin yeni dönemde de tek başına iktidar olacağı beklentisini ortaya koydu. Resmi olmayan bu sonuca göre AKP 1950 ve 1954 seçimlerinde oylarını artırarak iki kez tek başına iktidar olan DP Genel Başkanı Adnan Menderes'in rekorunu yakaladı.
Menderes çok partili siyasi yaşama geçilmesinin ardından 1950 seçimlerinde yüzde 52.7 oranında oy alarak tek başına iktidar olmuştu. Dört yıl sonra 1954 yılında yapılan seçimlerde de Menderes'in oy oranı yüzde 57.6'ya çıkmış, o dönemde muhalefette olan CHP'nin oyları ise gerilemişti.
ÖZAL'IN YÜZDE 45'LİK OY REKORU DA KIRILDI
İlk sonuçlara göre 1980 darbesinin ardından 1983 yılında kurulan seçim sandığından yüzde 45.1 oranında oy alarak çıkan eski Cumhurbaşkanı Özal'ın da rekoru yakalandı. Özal girdiği ilk seçimde yüzde 45.1 oyla ANAP'ı tek başına iktidar yapmış ancak ANAP'ın oyları 1987 yılında yapılan seçimlerde yüzde 36.3'e gerilemişti.
CHP için "Hüsran"
Seçim CHP için hüsranla sonuçlandı. Yüzde 20.8 oranında oy alan CHP 112 milletvekiline sahip oldu. Ancak CHP'den Meclis'e giren DSP'liler mazbatalarını aldıktan sonra istifa ettiği taktirde, CHP Meclis'te 99 milletvekili ile temsil edilecek. Tamamı seçilen DSP'lilerin yemin töreninin ardından CHP'den istifa etmesi bekleniyor.
MHP sevinemedi
MHP ise yüzde 14.4 oranında oy alarak meclise giren 3. parti oldu. MHP 71 milletvekiline sahip oldu. MHP alınan sonuçtan memnun olmadı.
DTP kökenli bağımsızlar grup kurabilecek
27 Bağımsız aday, milletvekili olmaya hak kazandı. Hakkari'den Sabahattin Suğracı ve Hetem İlke, Mardin'den Ahmet Türk ve Emine Ayna, Muş'tan Sırrı Sakık, İstanbul 3. Bölge'den Sebahat Tuncel ve 1. Bölge'den Mehmet Ufuk Uras, Rize'den Mesut Yılmaz, Şanlıurfa'dan İbrahim Binici, Van'dan Fatma Kurtulan, Şırnak'tan Hasip Kaplan ve Sevahir Bayındır, Bitlis'ten Mehmet Nezir Karabaş, Diyarbakır'dan Akın Birdal, Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, Siirt'ten Osman Özçelik, Sivas'tan Muhsin Yazıcıoğlu, Tunceli'den Kamer Genç ve Şerafettin Halis, Batman'dan Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Iğdır'dan Pervin Buldan mevcut oy durumuna bağımsız milletvekili olarak TBMM'ye girdi.
Mynet Haber