Ankara (AA)- Milletvekili genel seçimine bir ay kaldı. 22 Temmuz 2007'de yapılacak seçime 14 siyasi parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 726'sı bağımsız, toplam 7395 aday yarışacak. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen milletvekili kesin aday listelerinde 726'sı bağımsız, toplam 7395 aday bulunuyor. Kesinleşmiş milletvekili aday listelerine göre, adayların 4 bin 86'sı üniversite/yüksekokul, 2 bin 369'u ortaokul/lise ve 940'ı da ilkokul mezunu.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul 1. bölgeden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Antalya'dan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar Elazığ'dan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Osmaniye'den aday oldu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan İstanbul 1. bölge, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ise İzmir 1. bölgeden adaylığını koydu.Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk İstanbul 3. bölgeden, Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı Oktay Öztürk İstanbul 1. bölgeden, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek İstanbul 2. bölgeden, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler Mersin'den, BTP Genel Başkanı Haydar Baş Trabzon'dan, LDP Genel Başkanı Cem Toker İzmir 2. bölgeden aday oldu.
Bağımsız adaylarla seçime girme kararı alan BBP'nin genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, yasa gereği genel başkanlıktan ayrılarak Sivas'tan bağımsız aday olurken, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da partisinin seçime girmesine rağmen genel başkanlıktan ayrılarak İstanbul 1. bölgeden bağımsız olarak adaylığını koydu. Seçime bağımsız adaylarla girme kararı alan bir diğer parti olan DTP'nin genel başkanı Ahmet Türk de genel başkanlıktan ayrılarak, Mardin'den bağımsız aday oldu.
Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel de partisinin seçime girmesine rağmen genel başkanlıktan ayrılarak İzmir 1. bölgeden bağımsız aday olurken, genel başkanlıktan ayrılan Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç de Edirne'den bağımsız aday olarak seçime girecek.
Oy pusulasında bağımsızlar
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlendi. Buna göre, pusuladaki siyasi partiler sırasıyla, Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi.
Seçimde bağımsız adayların adlarının da yazılacak olması nedeniyle oy pusulalarının alta doğru genişletilmesine karar verildi. Oy pusulalarının üst bölümünde siyasi partilere, alt bölümünde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek. Bağımsız adayların sayısının tek sıraya sığmaması halinde pusula, alta doğru bir sıra daha genişletilecek.Seçimde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.