Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde tepki çeken Türk bayrağı detayı, iki fotoğraf karesi sosyal medyada gündem oldu! Bakan Yerlikaya duyurdu: Müfettiş görevlendirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin meclisinde Türk bayrağının kaldırılması tepki doğurdu. Seçimden önce ve seçimden sonra paylaşılan iki fotoğraf karesi sosyal medyada gündem oldu. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında 'İstiklal Marşı’nın okutulmadığına', Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise 'Türk bayrağının kaldırıldığına' ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı.

Yerel seçimlerde DEM Parti'nin Ayşe Serra Bucak Küçük'ü aday gösterip yüzde 64,09 ile kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Türk bayrağının yer almaması dikkatlerden kaçmadı. Söz konusu detay tepkilerin odağına yerleşti.

SEÇİMDEN ÖNCE - SEÇİMDEN SONRA

Sosyal medyada belediye meclisinden biri 29 Aralık 2023'te, öteki 17 Nisan 2024'te çekildiği belirtilen iki fotoğraf karesi paylaşıldı. İlk karede salonda Türk bayrağının yer aldığı görülürken çarşamba günü çekilen fotoğrafta Türk bayrağı yoktu.

Reklam
Reklam

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında 'İstiklal Marşı’nın okutulmadığına', Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise 'Türk bayrağının kaldırıldığına' ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir" açıklamasını yaptı.

"İSTİKLAL MARŞI OKUNDU, BAYRAK OLMASI GEREKEN YERDE BULUNDURULDU"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, meclis açılışında 'Türk bayrağının kaldırıldığı' iddialarıyla ilgili yazılı açıklamalarda bulundu. Açıklamada, İstiklal Marşı’nın okunduğu, Türk bayrağının ise bulunması gereken yerde olduğu belirtilerek, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan Çarşamba günü başlayan ve 19 Nisan Cuma günü biten ilk Meclis toplantısında Türk Bayrağı’nın kaldırıldığına dair kimi yayın organında servis edilen haberlerin aslı astarı bulunmadığını kamuoyuyla paylaşmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Büyük bir kurgu ve manipülasyonla yanıltıcı bilgi yayıldığının bilinmesini isteriz. Meclis toplantımızda İstiklal Marşı okunduğu gibi bayrak da olması gereken yerde bulunduruldu. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Reklam
Reklam

AHMET TÜRK TÜRK: 'OYLAMAYA SUNULMADI'

Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclisi açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığı' iddialarına ilişkin de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, “Türkiye’de bayrak ve dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini, bu ülkenin ortak değerlerine her zaman saygı duyduğumuzu belirtmek isterim. İddia edildiği gibi bu ülkenin değerleri meclisimizde oylamaya sunulmamıştır. Söz konusu hadisenin mevcut gündemlerin dışında olduğunu, bundan önceki oturumlarda da şahsın bu tür gündem dışı konularla meclisin asli görevlerini aksattığını halkımızla paylaşmak isterim. Kamuoyunun bu tür karalama politikalarına itibar etmemesini rica ediyoruz. Ülkemizin, kentimizin ve halkımızın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Nisan 2024 tarihli toplantısında, İstiklal Marşı'nın okutulmaması ve saygı duruşunda bulunulmaması olayıyla ilgili resen soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

İYİ PARTİLİ AYDIN: "DEVLETE VE MİLLETE İSYANDIR"

Tepki çeken karar siyasetin gündeminde de yankı buldu. İYİ Parti Ankara Milletvekili ve genel başkan adayı Koray Aydın tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Belediye meclisleri Türk devletine meydan okuma değil, millete hizmet etme yeridir. Diyarbakır’da Türk bayrağının kaldırılması, Mardin’de İstiklal Marşımızın okutulmaması devlete ve millete isyandır.


Koray Aydın

"BELLİ Kİ AHMET TÜRK İYİLEŞMİŞ"

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün sağlık durumu da anlaşılan Türk devletinin egemenlik ve bağımsızlık sembollerinden İstiklal Marşı’na cephe alacak kadar düzelmiş durumdadır.

Mardin Büyükşehir Meclisi’nde İstiklal Marşı’nın okunmasından rahatsız olan DEM Parti’li meclis üyelerini, Büyükşehir Belediye Başkanını, Diyarbakır’da Türk bayrağın meclis salonundan kaldıran zihniyeti şiddetle kınıyor, aklı selime davet ediyorum.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük

Milli değerlerimize karşı alınan tavırlar barışa ve demokrasiye hizmet etmemektedir. Tam tersi kutuplaşmaya, düşmanlığa ve ihanete kapı açmaktadır. Bu konuda Cumhuriyet savcılarımızı da gereğini yapmaya davet ediyorum."

Reklam
Reklam

GENEL BAŞKAN YILMAZ: "DEM PARTİ KAYYUMA DAVETİYE ÇIKARTIYOR"

Karara tepki gösteren isimlerden biri de Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz oldu. Yılmaz da sosyal medyadan paylaşım yaparak şunları kaydetti:


Öztürk Yılmaz

"DEM Parti, Mardin'de belediye toplantısında İstiklal Marşı'nı okutmayarak ve Diyarbakır'da belediye salonundaki Türk Bayrağını kaldırtarak Kayyuma davetiye çıkartıyor! Bu bölücülüktür! Terördür! Yasa tanımamaktır! Biz Van'da neden hukuku savunduk? Demokratik haklarınız çiğnenmesin diye, yoksa gelin de burayı PKK'ya dönüştürün diye değil Bu iki davranış, bize hakarettir! Amasız ve fakatsız bütün siyasi partilerin bu iğrenç davranışa tepki vermesi gerekir!"Bu içerik Hazar Gönüllü tarafından yayına alınmıştır

Anahtar Kelimeler: