ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, seçimlerin huzur ve güven içerisinde gerçekleştirilmesi, vatandaşların oylarını özgürce kullanabilmeleri için bütün tedbirlerinin alındığını bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, haftalık olağan basın toplantısında, Emniyet teşkilatının, asayiş ve güvenliği sağlama görevlerinin yanında, çevre bilincinin gelişmesine de büyük önem verdiğini belirterek, bugüne kadar toplam 3 milyon 961 bin 930 metrekarelik alana 448 bin 307 adet değişik türde fidan diktiklerini ve bunların bakımları da düzenli olarak yapıldığını söyledi. Er, yerel seçimlerin 28 Mart 2004 tarihinde yapılacağını belirterek alınan güvenlik tedbirlerini açıkladı. 2004 yılı mahalli idareler genel seçimi nedeniyle seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere 3 ayrı safhada tüm güvenlik önlemlerinin emniyet genel müdürlüğünce yerine getirileceğini ifade eden Er, seçimlerden önce alınan tedbirleri şöyle sıraladı:
"- Seçimlerin huzur ve güven içerisinde geçirilmesi için, emniyet genel müdürlüğünde ve il emniyet müdürlüklerimizde seçim harekat merkezleri kurulmuştur. 24 saat esasına göre çalışan seçim harekat merkezimize, seçimlerin propaganda süresinin başlamasından, seçim sonrasına kadar geçecek süreçte meydana gelebilecek her olayın bildirilmesi talimatı verilmiştir.
- Ayrıca, yüksek seçim kurulu ve diğer ilgili kurumların yetkilileriyle, genel müdürlüğümüz yetkilileri sürekli görüşmeler yapmıştır. Siyasi parti ve adayların yasal çerçevede propaganda çalışmalarını yapmaları ve halkımızın özgürce oy kullanması için görüş alışverişinde bulunmuşlardır".
Er, seçim günü alınacak tedbirleri ise şöyle açıkladı:
"- Oy verme günü, oy kullanma süresince her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır,
- Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutularak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilecektir,
- Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka ruhsatlı dahi olsa hiç kimse silah taşıyamayacaktır,
- Sandıkların konulacağı yerlerde telefon bağlantısı yoksa, oy verme günüyle sınırlı olmak üzere bürolarda geçici bağlantılar sağlanacak, imkansız ise seri haberleşme için telsiz, cep telefonu gibi cihazlar bulundurulacaktır,
- Oy verme saatinden önce sandık alanları ve kapalı oy verme yerleri patlayıcı madde bulunabileceği, ihtimaline karşı titizlikle aranacak, sandık alanları dışında alınacak güvenlik tedbirleri hassas bölgelerde arttırılacaktır,
- Güvenlik kuvvetleri sandık kurulu alanları dışarısında ancak bir olay anında hemen müdahalede bulunabilecek uzaklıkta bulunacaklar ve sandık kurulu başkanlarıyla gerektiğinde irtibat halinde olacaklardır,
- Oy kullanma gününde sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık başlarında, çıkabilecek olaylarla ilgili tedbirler alınmış, motorlu ve yaya devriyeler görevlendirilmiştir,
- Seçim nedeniyle tüm personel seçim günü görevinin başında olacaktır".
Er, seçimlerden sonra alınacak tedbirlerin ise şöyle sıraladı:
"- Oyların sayımı ve dökümlerinin gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandık kurullarının bulunduğu yerlerde oy sayımı ve dökümü işlemi sona erip görevliler sandık kurullarından ayrılıncaya kadar alınan tedbirlere devam edilecektir.
- Oyların sayımı ve dökümü sona erdikten sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık veya torbaların ilgililer tarafından ilçe seçim kurullarına ve il seçim kurullarına nakli sırasında emniyet birimleri müştereken ve koordineli bir şekilde güzergahta tedbirleri alacak ve tutanaklar, sandıklar ve oy torbalarının ilçe ve il seçimleri kurullarına güvenli bir şekilde nakli sağlanacaktır.
- Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra vatandaşlarımızın aşırı davranışlarda bulunma ihtimali göz önünde tutularak, istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler, detaylarıyla planlanmıştır".
Er, seçimlerin huzur ve güven içerisinde gerçekleştirilmesi, vatandaşlarımızın oylarını özgürce kullanabilmeleri için bütün tedbirlerin alındığına ve vatandaşlarımızın bundan önce olduğu gibi oy verme gününde de hiçbir tahrike kapılmadan hoşgörü ve anlayış içerisinde hareket edeceklerine yürekten inandığını belirterek,"Vatandaşlarımız seçim güvenliği ile ilgili her konuda il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının yanında, hiç çekinmeden görevlilerimize şahsen ya da 155 ve 154 nolu telefonlarımızı arayarak taleplerini, ihbar ve şikayetlerini bildirebilirler. Ayrıca, emniyet genel müdürlüğümüzde oluşturulan seçim harekat merkezinin ( 0 312 412 30 53 ve 412 30 60) nolu telefonlarını arayarak seçim güvenliği ile ilgili talep, ihbar ve şikayette bulunabilirler" dedi.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Er, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Er, bir gazetecinin 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda ' hayatını kaybeden bir mahkuma tazminat verilmesi, Kuzey Irak'ta ayaklarını kaybeden bir gaziden ise verilen tazminatın geri alınmasını değerlendirmesi istenmesi üzerine şöyle konuştu:
"Kamu görevlileri yaptıkları hizmet sırasında bir kusur işlerse gerek Anayasamızda gerekse Devlet Memurları Kanunu'nda eğer suç işlediği kanaatine varılmışsa, devletin hizmet kusurundan dolayı bir ödemesi söz konusu ise bu kusuru işleyen kamu görevlisinden geri istenebilir. Kuzey Irak'ta olan bir olayla ilgili daha önce kanuna göre bir ödeme yapılmış, eğer bir haksız ödeme var mı yok mu bilmiyorum, hukuk devletinde her şey açıktır. Haksız ödeme yapılmışsa geri istenir, ödeme yapılmamışsa hukuk kuralları içerisinde ödeme yapılması söz konusu olabilir".
Hamas liderinin öldürülmesin ardından bir İsrail Radyosu'nda İsrail vatandaşlarından İstanbul'a gidilmemesinin istendiğinin hatırlatılması üzerine Er, "Biz her zaman güvenlik önlemlerini alıyoruz. İç ve dış kaynaklardan gelen bilgiler doğrultusunda polis olarak her zaman tedbirlerimizi alıyoruz. Bu konuda, fazla bir şey söylemenin anlamı yok. İsrail makamlarının yollarında ve sandık başn bize resmen ulaştırdığı bir şey yok. Basın yoluyla duyulan bir bilgi" şeklinde cevap verdi.