Seçmeli ders kitapları hazır

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi kapsamında, seçmeli okutulmaya başlanan Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin kitaplarını hazırladı.

Kitaplar Bakanlığın web sayfasından yayımlanacak, dağıtım ise önümüzdeki hafta başlayacak.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, bu yıl il kez okutulacak olmasına rağmen seçmeli derslerin eğitim materyallerinin özverili çalışmayla kısa sürede tamamlandığını belirtti.
İmam hatip ortaokullarıyla diğer ortaokullarda öğrencilerin kullanacağı Temel Dini Bilgiler kitaplarıyla Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in Hayatı 5. ve 9. sınıf kitaplarının hazır olduğunu ifade eden Karip, matematik ve bilim uygulamaları dersleri için ise kitap hazırlanmasına gerek olmadığını kaydetti.
Bu derslerde öğretmenlerin müfredatı takip ederek dersin kazanımlara uygun etkinlikler planlanması gerektiğini anlatan Karip, öğretmenlere yönelik uygulama materyalleri hazırlandığını, bunlara Bakanlığın web sayfası üzerinden ulaşılabileceğini söyledi.
Temel Dini Bilgiler, Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in Hayatı derslerinin kitaplarını da web sayfasından yayınlayacaklarını anlatan Karip, “Aynı zamanda basılı olarak hangi okulda kaç öğrenci o dersi seçmişse o sayıda okullara ulaştırılacak.Kitapların dağıtımını da birkaç hafta içerisinde tamamlamış olacağız” dedi.
Kitapların geçen hafta kurulda görüşülüp, kabul edildiğini anlatan Karip, kitapların basım ve dağıtım için hazır olduğunu ve ilgili genel müdürlüğe gönderildiğini ifade etti.
Seçmeli derslerde eksik materyal bulunmadığını, kitap kullanımını gerektiren bütün dersler için eğitim materyallerinin hazır olduğunu vurgulayan Karip, drama, zeka oyunları, bilim uygulamaları ve matematik uygulamaları derslerinde öğretmenler için uygulama kitabı hazırlandığını söyledi.
**“KLASİK BAKIŞ AÇILARININ DIŞINA ÇIKILDI”**
Kur'an-ı Kerim dersinde, hem 5. hem de 9. sınıfta öğrencilerin başlangıç seviyesi olarak Kur'an-ı Kerim'in alfabesini ve yüzünden okumayı öğrenmesinin amaçlandığını anlatan Karip, “Burada birkaç kısa surenin ezberlenmesi de söz konusu ama daha çok bu seviyede hazırladığımız öğretim materyalleri Kuran-ı Kerim okumayı öğretmeye ve Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumayı geliştirmeye yönelik” diye konuştu.
Temel Dini Bilgiler ders kitabının, imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için ayrı hazırlandığını dile getiren Karip, derste 5. ve 9. sınıf öğrencilerinin, İslam dini ile ilgili temel bilgileri edinmesinin amaçlandığını bu nedenle kitabın çok yoğun bilgi içermediği söyledi.
Hazreti Muhammed'in Hayatı dersinin programının da kitabının da tematik bir anlayışla oluşturulduğunu dile getiren Karip, aile ilişkileri, toplumsal ilişkiler, ahlak, estetik gibi temalar çerçevesinde kitabın düzenlendiğini belirtti.
Hazreti Muhammed'in Hayatı konusunda klasik bakış açıların dışına çıkıldığını, kronolojik bir tarih dersi verilmediğini ifade eden Karip, belirli konuların etrafında, Hazreti Muhammed'in hayatının sosyal, ahlaki yönleriyle ele alındığını dile getirdi.
**“KÜRTÇE DERS KİTABI BASIMA HAZIR”**
Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde ayrı ayrı hazırlanan Kürtçe ders kitaplarının, baskıya hazır olduğunu vurgulayan Karip, kitabın web sayfası üzerinden yayınlanacağını belirtti.
Karip, Adiğece'de kitap çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını, inceleneme aşamasının ardından bu kitabın da önümüzdeki hafta içerisinde basımına hazır hale geleceğini kaydetti.
**“ÖĞRETMEN MÜFREDATIN DIŞINA ÇIKAMAZ”**
Şu anda öğretmenlerin seçmeli dersleri müfredat, öğretim programı ve kazanımlar çerçevesinde işlediğini dile getiren Karip, öğretmenlere dersleri uygularken dersin öğretim programıyla sınırlı serbestlik alanı verildiğini söyledi.
Karip, bir öğretmenin elinde herhangi herhangi bir kitap olmasa bile bu kazanımlardan hareketle ne tür etkinlikler yapacağını planlayabileceğini, kitabın öğretimi kolaylaştıracak bir materyal olduğunu ifade etti.
Öğretmenin müfredatın dışına çıkmasının mümkün olmadığının altını çizen Karip, zaman zaman MEB'den ya da Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'ndan onaylı olmayan eğitim araçlarının kullanıldığıyla ilgili tartışmaların yaşandığına dikkati çekti. Karip, bu durumda Bakanlık olarak inceleme yaptıklarını, iddialar doğruysa hukuki süreç başlattıklarını söyledi.
Karip, birinci yılın sonunda bu eğitim materyallerine ilişkin uygulamaların inceleneceğini, eleştiriler ve öneriler dikkate alınarak, değişiklikler yapılabileceğini sözlerine ekledi.