Seçmenle iletişim tüyoları

ANKARA (İHA) - AK Parti, 22 Temmuz'da yapılacak seçimler öncesinde milletvekili adayları ve teşkilatlar için seçim kılavuzu hazırladı. Teşkilatlara ve adaylara propaganda çalışmaları sırasında seçmenle kuracakları iletişime ilişkin ilginç tüyolar verilen kılavuzda, 'vücut dili'nin önemine vurgu yapıldı. Seçmenle fiziksel temasa önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken AK Parti, 'tokalaşın, sarılın ve göz teması kurun' nasihatında bulundu. Kılavuzda ayrıca teşkilat ve adaylardan kıyafetlerine dikkat etmeleri ve güleryüzlü olmaları da istendi.

Reklam
Reklam

AK Parti, teşkilatlar ve milletvekili adaylarının seçim çalışmalarında seçmenle kuracağı iletişimin püf noktalarını anlatmak üzere seçim kılavuzu hazırladı. Partinin iletişim stratejisinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı kılavuzda, siyasi partilerle ilgili yasaklar ve seçim çalışmalarındaki teknik ayrıntılara da yer verildi. Seçim sürecinin başarıyla tamamlanması ve en iyi sonucun alınması için teşkilatların ve adayların seçmenle kuracağı iletişimin önemine işaret edilen kitapçıkta, iletişimin sağlıklı
ve sürdürülebilir olmasının, belli bir disiplin ve kurallar çerçevesinde hareket edilmesine bağlı olduğu belirtildi. Bu kuralların başında AK Parti'nin kurumsal kimliğinin muhafaza edilmesinin geldiğine dikkat çekilen kılavuzda, "AK Parti'nin kurumsal kimliğine, parti programına, parti tüzüğüne ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı davranışlar karşısında partimiz taviz vermeyecektir" denildi.

Kılavuzda teşkilatlardan ve milletvekili adaylarından dikkat etmeleri istenen kural ve öneriler şöyle sıralandı:

Reklam
Reklam

"KAMPANYA KONSEPTİ: Slogan ve metinlerden oluşan materyaller AK Parti Genel Merkezi'nden gelecek olanlar veya merkezin basılmasına uygun gördüklerinden oluşmalıdır. Teşkilatlarımız ve adaylarımız bunun dışındaki çalışmaları kullanmamalı ve dağıtmamalıdır. Kampanya konsept bütünlüğünün bozulmaması açısından bu konu önceliğimizdir.

ESTETİK UYARISI: Materyallerde estetik düzey ve algılanabilirliği öne çıkarın. Kullanılacak bütün çalışmalar, renk uyumu, yazı karakteri ve ebat açısından birbiriyle uyumlu olmalı. Kullanılacak olan afiş, el ilanı, bez ilan, broşür gibi enstrümanlar merkezi yerlerde dağıtılmalı. Kaset, video ve VCD ile yapılacak propaganda kasetleri de aynı şekilde merkezi noktalarda gösterilmeli. En kısa zamanda, en fazla seçmene ulaşabilmenin yolları aranmalıdır. Seçim büroları merkezi noktalarda yer almalı ve kullanımaçısından mümkün olduğu kadar işlevsel hale getirilmeli.

GÖREVLİLERİ DEĞİŞTİRMEYİN: Teşkilat ve seçim bürosundaki görevlileri değiştirmeyin. Bu sürede teşkilatlarda aynı kişilerin görev alması, gelen seçmen profilinin doğru saptanması ve koordinasyonun bütünlüğü açısından önemli.

Reklam
Reklam

SEÇMENİ KAYDEDİN: Teşkilat ve büroları ziyaret eden seçmenleri kaydedin. Parti teşkilatlarına gelen seçmenlerin yaş, meslek ve öğrenim durumlarını içine alan özgeçmişleri not edilmeli, düşünceleri, istekleri doğru şekilde saptanmalıdır. Seçmenlerin AK Parti'den beklentileri de kampanyanın gidişatında önemli etken olacağından bunların kaydı düzenli şekilde tutulmalıdır.

TV VE DVD BULUNDURUN: AK kadroların dünyayı bilen, teknolojinin bütün imkanlarından yararlanan, iş yapabilirlik ve kabiliyetli kadrolar olduğu mesajını iletmek için günümüz bilgisayar, TV ve DVD iletişim cihazlarının teşkilatlarda ve seçim bürolarında hazır halde bulundurun.

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPIN: Seçim bürolarının en etkin şekilde çalışması, koordinasyonun sağlanması, düzenli veri akışının gerçekleşmesi, seçmen tepkilerinin ölçülmesi ve teşkilatlarda disiplinin sağlanması açısından sabah-akşam günlük durum değerlendirme toplantısı yapın.

GENÇLİK VURGUSU: Seçimlerde 4 milyon gencimiz ilk defa sandık başına gidecektir. Teşkilatlarda ve seçim bürolarında görev yapacak kadrolar bu önemi pekiştirecek genç ve birikimli görevliler olmalı. Ayrıca halkın profilini yansıtsın. Gençler, çabuk karar alabilen, yetenekli, partinin düşüncelerini doğru şekilde anlatabilecek kişiler olmalı, yörenin genel yapısına uygun insanlardan seçilmesine dikkat edilmelidir.

Reklam
Reklam

'IŞIN KARACA' ÖNLEMİ: Seçim bürolarında AK Parti'nin belirlemiş olduğu müzikler kullanılmalı ve aynı şekilde önceden belirlenen kaset ve CD'ler gösterilmelidir. Bunun dışında herhangi bir sanatçının parçası, AK Parti ile ilişkili olmayan kaset ve CD'lerin gösterilmesi, kampanyanın genel konseptine aykırı olur, AK Parti'nin kurumsal kimliğini olumsuz yönde etkiler.

SÖYLEM BİRLİĞİ: Seçmen sorularını önceden belirlemek ve cevaplar hazırlamak ve seçim büroları daha önceden yapacağı çalışma ile seçmenin sorabileceği sorulara önceden cevaplar geliştirmiş olmalıdır. Kampanya süresince gelebilecek farklı sorular ise durum değerlendirme toplantılarında ele alınmalı, bu sorular AK Parti'nin düşüncelerini yansıtan söylemler ile cevaplandırılmalı, kendi düşüncenizi aktarmayın.

KIYAFET UYARISI: Kıyafetlerde renk ve uyum bütünlüğünü sağlayın. Seçim bürolarında görev alacak olan bireyler mümkün olduğu kadar aynı renk ve özellikte kıyafet giymelidirler. Bu takım ruhunu çağrıştıracak ve birlikte hareket edildiği imajını doğuracaktır

Reklam
Reklam

ROZET TAKIN: AK Parti rozeti ve işaretlerini kullanın. Mesajın en etkili şekilde seçmen kitleye ulaştırılması açısından, parti rozeti ve diğer işaretler kullanılmalı, özellikle rozetler kıyafetlerin üzerinde gösterilmeli.

HİYERARŞİYE DİKKAT: Seçmen sorularını hiyerarşik düzene göre cevaplandırın. AK Parti ile ilgili soracakları sorularda teşkilatlardaki ve seçim bürolarındaki görevliler yetersiz kaldıklarını hissettikleri anda, hiyerarşik yapıyı bozmadan diğer görevlilerden yardım almalıdır. AK Parti'nin söylemleri en yalın ve etkili şekilde seçmene iletilmeli.

YEREL MEDYA: Yerel medyayı doğru ve etkili bir şekilde kullanın. Partinin farklı anlamlara yol açabilecek düşünceleri dile getirmemesi açısından, verilecek mesajlar tek bir ağızdan çıkmalı ve bu açıklamaları yapanlar partide yetkili kişiler olmalı.

STANDART DIŞINA ÇIKMAYIN: Standartların dışında görsel ve yazılı çalışmaları kullanmayın. Her türlü görsel ve yazılı propaganda çalışmaları daha önce de belirtildiği gibi Genel Merkez'in belirlediği standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmeli. Bunun dışındaki çalışmalara teşkilatlarda ve seçim bürolarında yer verilmemeli.

Reklam
Reklam

SİVİL TOPLUM İLE KAYNAŞIN: Doğru ve inanılır bir seçim kampanyasının yürütülmesinde bölgedeki tüm sivil toplum örgütlerinin mutlaka desteği alınmalı, AK Parti'nin düşünceleri, bu örgütlere en doğru şekilde aktarılmalıdır. Sivil toplum örgütleri ile ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesi için azami gayret gösterilmeli.

GÜLERYÜZLÜ OLUN, TARTIŞMAYIN: Propagandalarda tartışmalardan kaçının. Güleryüzlü olun ve mümkün olduğunca tartışmalara girmeyin. Seçim kampanyasının aynı zamanda bir sevgi hareketi olduğu en güzel şekilde ifade edilmelidir. Seçmenlere iletilecek söylemlerde ise esnek olmaya dikkat etmeli, ancak kararlı bir tutum sergilenmelidir. AK Parti barışçı ve herkesi kucaklayan bir partidir.

PROMOSYON ÜRÜNLERİ: AK Parti'nin kullanacağı promosyan ürünleri cinsiyet ve yaş gruplarına göre sınıflandırılmalı. Kadınların kullanacağı promosyon erkeklere verilmemeli, çocukların kullanabileceği promosyonlar gençlere verilmemeli.

ESNEK VE HOŞGÖRÜLÜ OLUN: Samimiyet, içtenlik, yapmacık olmayan sıcak tavırlar her zaman olumlu sonuçlar verir. Her insanı tanımak için önce onu dinlemek gerekir. Ve her insan aşağılanmaksızın görüşünü açıklayabilme hakkına sahip olmalıdır. Zedeleyici, suçlayıcı olmadan anlamaya uzlaşmaya çalışmak, görüş ayrılıklarını yapıcı bir şekilde belirtmek, kimseyi utanç duyacağı bir duruma sokmamak gerekir. Başkalarının saygı duyduğu değer verdiği düşünceleri, inanışları olduğu göz önünde tutulmalı, bize ters olan düşünceler karşısında esnek ve hoşgörülü davranılmalıdır. İtici hareketlerden uzak durulmalı, karşı tarafa kararlı tahammüllü olunmalıdır. Diğer kişilerle ilişkilerimizde bütünlük, sevgi, dürüstlük içinde, o kişilerin yaşadığı gerçeği görmek, algılamak ve buna göre yorumlamak gerekir. Yeni fikir ve önerilere rahat, telaşsız ve sakin bir şekilde açık olunmalıdır. Görüşlere katılmamak ayrı, yanlış ilan etmek ayrıdır.

Reklam
Reklam

İNSANLARI KÜÇÜK DÜŞÜRMEYİN: Karşınızdakine biliyorum havası uyandırmayın. Aşırılığa kaçmadan ölçülü davranın. İnsanların ne olmalarını istememiz değil, ne olduklarını bilmemiz önemlidir. Herkesin küçük olduğu kadar büyük eksiklikleri de vardır. İnsanlar her şeyde olağanüstü değildir. İnsanların asla küçük düşürülmek istemediklerini bilmeliyiz.

ORTAK DİL: Seçmenle olan ilişkilerde adaylar ortak amaçlarının bilincinde olmalıdır. Adayların kafalarında ortak bir dil ve amaç birliği oluşturmaları, hitap ettikleri insanlarda da benzer etki yaratacaktır.

SEÇMENE DÜRÜST OLUN: Adaylar etik davranmalı, seçmene karşı dürüst ve adil olmalı, AK Parti'ye sadakatle bağlı, hem partisine hem de seçmenine karşı sorumluluk sahibi ve saygılı olmalı. Seçmenle dışardan biri olarak değil, onlardan biri olarak içten ve samimi bir dille konuşun. İnsanlara hükmeden ya da akıl öğreten bir dil kurmayın.

DOĞAL VE İÇTEN BİR TEBESSÜM: Asık surat, öfkeli bir ifade ile seçmenin karşısına çıkmayın.

TOKALAŞIN: Seçmenle fiziksel temasa önem verin. Tokalaşın, sarılın, göz teması kurun. Bir el sıkma ya da şefkatle omzumuza dokunan bir el kadar bize iyi gelen pek az şey bulunmakta. Aday, her fırsatta olumlu duygular yaratacak bir teması yakalamalı. Konuşma sırasında seçmeni doğrudan göz teması kurarak dinleyin ve karşı tarafa dinlenildiğini önemsendiğini hissettirin. Gözleri kaçırmak, boş bakışlarla bir noktaya takılmak ya da süngüsü düşmüş bir biçimde aşağılara bakmak karşımızdakinde güvensizlik yaratmaktadır. İnsanların ruhuna ulaşma derdi olan temsilci 'gözler ruhun aynasıdır' sözünde işaret ettiği gibi dinlerken ve konuşurken gözlerini karşısındakinin gözlerinden ayırmamalı

Reklam
Reklam

BASİT DİL KULLANIN: Anlaşılır, açık ve net soruya ya da istenilen cevaba yönelik konuyu dağıtmadan seçmenin anlayacağı onun seviyesinde bir dil kullanın. Seçmenin anlamayacağı yabancı kelimelerden uzak durun. Üniversite bitirmiş, hangi kitapları okumuş, kaç yabancı dil bilirsek bilelim insanlarla kuracağımız iletişimi engelleyecek, bozacak, etkisini hafifletecek, onların kullanmadıkları kelimelerden sakınalım. Öğretmeye çalışmak yerine anlamaya, paylaşmaya yönelik bir dil kullanın. Onlara öğretmenlik yapmaya soyunmayın.

BOŞ VAATTE BULUNMAYIN: Konuşmalarda seçmeni motive etmek adına gerçekleşmesi imkansız vaatlerden uzak durun. Seçmenlere sundukları vaatlerde, bölgenin acil ve öncelikli sıkıntılarını dile getirmeli ve sorunların çözümlerine ilişkin vaatlerde bulunmalıdır. Gerçekleşmesi imkansız olan vaatler ile seçmeni yanlış bilgilendirmemeli.

PROAKTİF BİR YAKLAŞIM: Seçmenle yapılan konuşma ve görüşmelerde savunmacı, reaktif, tepki gösteren bir yaklaşım yerine partimizin amaçlarını, hedeflerini anlatan proaktif bir yaklaşım sergileyin. Bu dönemin çok hassas ve kırılgan olduğu göz önüne alınmalı, adaylar seçmeni küstürecek tepkilerden uzak durmalıdır. Seçmenle kurulan iletişim farklılıklar üzerine değil, ortak temalar üzerine inşa edilmeli.

UMUTLANDIRIN: Seçmeni umutlandıran, heyecanlandıran, cesaretlendiren ve kendisine güven duymasını sağlayacak bir duruş ve söylem oluşturmak. Emir veren, dikte eden ve iş buyuran bir yaklaşım yerine, paylaşan birlikte yapmaya cesaretlendiren bir dil kullanın. Seçmenin vekili olduğunu unutmayın, emir vermek için değil, hizmet etmek için göreve talip olduklarını her zaman hatırlamalı.

TEMİZ GİYİNİN: Temiz, bakımlı, yerine ve gereğine göre giyinin. Seçim alanlarına ve katılacac dğı programlara göre kıyafet belirlemeli."