SEDAŞ, elektrik kesintilerine anında müdahale edecek

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) ve Siemens arasında imzalanan protokol kapsamında yürürlüğe konulacak olan ''SCADA''...

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) ve Siemens arasında imzalanan protokol kapsamında yürürlüğe konulacak olan ''SCADA'' projesiyle (Denetimsel Kontrol ve Veri Toplama/Dağıtım Yönetim Sistemi) elektrik kesintilerine kısa sürede müdahale edilebilecek.
SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ'ın özelleştirilmesinin 3. yıl dönümünü kutlarken, müşterilerine kaliteli elektrik sunma hedefi doğrultusunda önemli bir yatırıma imza attıklarını söyledi.
Güven, SEDAŞ'ın sistemindeki bin 63 dağıtım merkezinin yüzde 30'una karşılık gelen 302 dağıtım merkezinin SCADA Projesi kapsamına alınmasıyla, dağıtım şebekesi elektrik tüketiminin yüzde 60'ının uzaktan izlenerek kontrol edilebilir hale geleceğini belirtti. Güven şunları aktardı:
"SCADA yatırımının toplam tutarı 41 milyon lira olacak. EPDK tarafından dağıtım şirketlerinden ileride talep edilecek gereksinimlere, SEDAŞ'ın şimdiden hazır olmasını sağlayacak proje sayesinde müşterilerimize, kesintisiz, düzenli standart gerilimlerde elektrik dağıtımını gerçekleştireceğiz. Üstelik bu sistem sayesinde, geçtiğimiz ocak ayı içerisinde Marmara Bölgesi'nin genelinde yaşadığımız, 'komple enerjisiz kalma' gibi durumlarda yeniden toparlanma süresi de kısalacak. SCADA sayesinde müşterilerimize, işletimi daha verimli olacak bir dağıtım şebekesi ile kesintiye anında müdahale edilebilen ve kesintilerin minimize edildiği, elektrik dağıtımını gerçekleştireceğiz."
Sistemin kurulacağı trafo merkezlerinden her türlü elektriksel kesinti ve bilgilerin toplanacağını ifade eden Güven, merkezdeki operatörlerin sorunlara anında müdahale etme olanağı bulacaklarını söyledi. Güven, sistemin elektrik dağıtımında gerek tedarik sürekliliği gerekse teknik kalitenin sürekli takip edilmesini sağlayacağına dikkati çekerek, şu görüşleri dile getirdi: “Dağıtım şebekesine uzaktan müdahale ve anahtarlamaları yapılabilecek. Teknik kayıplar azalacak. Acil durum ve bakım ekiplerinin hareket kabiliyeti artacak. Bölgedeki gerçek zamanlı enerji akışının izlenmesi sağlanacak. Gerek SEDAŞ çalışanlarının, gerekse dağıtım sistemine bağlı müşterilerin iş emniyeti artırılacak. Yatırımların ve bakımların planlanmasıyla sistemle ilgili verilecek diğer kararların alınmasında destek sağlanacak. Müşterilere verilen servisler güçlendirilecek."
İlk olarak Gebze'de uygulamaya alınacak SCADA Sistemi, bu yıl içinde Kocaeli İşletme bölgesinde de devreye girecek. 2013 ve 2015 yılları arasında sırasıyla Sakarya, Bolu ve Düzce işletme bölgeleri de sisteme dahil edilecek. Sistem, Gebze'de 55, Kocaeli'de 65, Sakarya'da 73 Bolu ve Düzce'de 109 olmak üzere, 302 dağıtım merkezi ve 26 adet indirici trafo merkezinde kurulacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz