Sedir Ormanları İçin Uluslararası Adım

Uluslararası Sedir ve Ardıç Rehabilitasyonu eğitim çalışmaları kapsamında Mersin'e gelen Lübnan heyeti sorumlusu ve ...

Uluslararası Sedir ve Ardıç Rehabilitasyonu eğitim çalışmaları kapsamında Mersin'e gelen Lübnan heyeti sorumlusu ve fidanlıklardan sorumlu müdürlerden Jihad el Masri, Lübnan'da son yıllarda sedir ormanlarının savaşlar dolayısıyla ciddi tahribatlar gördüğünü söyledi.

Dünya mirası sedir ormanlarının yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye'nin Lübnan, Cezayir ve Fas ile birlikte gerçekleştirdiği Uluslararası Sedir ve Ardıç Rehabilitasyonu eğitim çalışması kapsamında misafir heyetler Toroslar dağlarındaki sedir ve ardıç ormanlarında incelemelerde bulundu. Heyet ilk olarak Erdemli İlçesi Sarıkaya köyündeki Kargagediği mevkiindeki sedir ormanını ardından da Güzeloluk ve Toros köyündeki rehabilitasyon sahalarında inceleme yaptı.

Reklam
Reklam

Gezi sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lübnan heyeti sorumlusu ve fidanlıklardan sorumlu müdürlerden Jihad el Masri, ülkelerinde sedir ormanlarının savaşlar dolayısıyla ciddi tahribatlar gördüğünü belirtti. Lübnan'da sedir ağaçlarının bulunduğu iki önemli bölgenin olduğunu ifade eden Masri, "Yaşanan savaşlar dolayısıyla sedir ormanlarımızda bir tahribatla birlikte, sayılarda da düşüş yaşanıyor. Mersin Bölge Orman Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalara baktığımızda bunu takdirle karşılıyoruz. Dağlık bölgelerde çok başarılı iyileştirmeler yapılmış. Türkiye bugün sadece bulunduğu yerde değil bütün Akdeniz'de lider bir konuma sahip" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün uzun soluklu bakışından, ileri görüşlü oluşundan kaynaklanan bir ilerleme yaşadığına işaret eden Masri, "Son yıllarda yapılan ortak çalışmalardan dolayı da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerimizi de sunuyoruz. Kendilerinin direktifleri doğrultusunda bize fırsatlar sunuldu. Bizim açımızdan bu son derece sevindiricidir. Türkiye Ortadoğu'da ve bölgesinde büyük bir ülkedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Burada gördükleri çalışmaları yakından takip edeceklerini belirten Masri, "Bu çalışmalar bizim için bir örnek teşkil edecek. Ziraat Bakanımızın direktifleri doğrultusunda, bizim gerekli olan dağlık bölgelerimizin ağaçlandırılması ve sedir ağaçlarının yayılmasındaki çalışmaları, burada elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda gerçekleştireceğiz. Türkiye ile gerek kültürel, gerekse tarihsel bir yakınlığımız var. Bizler kardeş halk olarak Türkiye'yi kendimize hep yakın buluyoruz. Bu çalışmalardan da oldukça memnun kaldık" dedi.

Cezayir heyeti sorumlusu ve Milli Park Müdürü Abdelaziz Mahdi ise ortak çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Cezayir'de ağaçlandırma konusunda 5 yıllık bir kalkınma planı gerçekleştirildi. Her yıl 1 milyon ağaç fidesi dikilmesi kararlaştırıldı ve hedeflendi. Sedir ağaçları kendiliğinden yetişmekle birlikte, dikim çalışmasıyla sedir ormanlarının yayınlaştırılması amaçlanıyor. Cezayir'de sedir ormanlarının bulunduğu bölgelerin tamamı milli park olarak ilan edildi. Yürütülen buradaki ortak çalışmaları olumlu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz