Şefkat-der Potansiyel Katiller İçin Elektronik Kelepçe İstiyor

Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, panik butonu uygulamasına tepki göstererek, şiddet uygulayan ve cinayet işleme riski...

Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, panik butonu uygulamasına tepki göstererek, şiddet uygulayan ve cinayet işleme riski bulunan kişilerin elektronik kelepçe ile takip edilmesi yönündeki taleplerini içeren dilekçeyi Başbakanlık ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na faksladı.

Konya merkezli faaliyet gösteren Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, daha önce elektronik kelepçenin uygulamaya sokulacağı söylenmesine rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından konunun panik butonu uygulamasına getirildiğini ifade etti. Panik buton uygulamasının Bursa ve Adana’da pilot il olarak uygulanmaya başlandığını belirten Hayrettin Bulan, “Panik butonu dağıtılan kadın sayısı 5 kişidir. Bu da basın yayın kuruluşlarında çıktı. Halbuki her iki şehirde de iki binden fazla kadının hakkında mahkeme kararıyla koruma kararı çıkmış. Siz binlerce kadın içerisinden sadece 5 kadına panik butonu verir de, 5 kadından ‘hiç basan olmadı, basan da yanlış bastı’ deyip panik butonu etkili oldu derseniz toplumu kandırmış olursunuz, aldatmış olursunuz, oyalamış olursunuz” dedi.

Reklam
Reklam

“EN İYİ YÖNTEM ELEKTRONİK KELEPÇE”

Bulan, “Kural çok basittir. Ölümle tehdit edeni ya tutuklu yargılayacaksınız ya da tutuklu yargılamıyorsanız kadına 24 saat fiziki koruma vereceksiniz. O da olmadı, en azından potansiyel katili polis, fiziksel ve teknik olarak takip edecek. Teknik olarak da takip etmenin en etkili yolu erkeğin ayağına elektronik kelepçeyi takmaktır. Bunu ancak siz kelepçeyi takarak erkeğin kadına ne kadar yaklaştığını kontrol edebilirsiniz. Tehlike anında bir ekip erkeğe yönlendirilir, bir ekip de mağdur kadını korumak amacıyla harekete geçebilir. Ama eğer siz elektronik kelepçeyle takip etmezseniz kesinlikle panik butonuyla bunu önleyemezsiniz. Yarın bir gün gazetelerdeki şu şekilde haberlere kimse şaşmasın, ‘Panik butonu olduğu halde kadın öldürüldü’. Tıpkı koruma kararı çıktığı halde öldürülen kadınlar gibi. Dolayısıyla 'panik butonu vardı, devlet yine koruyamadı' haberleri olmasın diyoruz. Bu cinayetlerin sorumlusu kesinlikle başta Fatma Şahin'dir. Açık ve net olarak söylüyorum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'dır. Toplum sayın Fatma Şahin'e güvendi. Toplum Bakanlığa, meclise güvendi. Kadınlar bu yasayı çıkaranlara güvendi. Ama işte sonuç rahmetli Gülşah öğretmenimiz gibi olmasın. 'Beni koruyun' diye başvurduğu halde potansiyel katil Van'dan Konya'ya geldi ve Konya'da cinayeti işledi. Şimdi soruyorum eğer bu potansiyel katil elektronik kelepçeyle takip edilseydi alarm verseydi Gülşah öğretmene bu kadar yaklaşabilir miydi?" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"MESAFE 10 KİLOMETRE OLMALI"

Panik butonunun kısmen faydalarının da olduğunu dile getiren Bulan, potansiyel katil ile koruma altındaki kadının arasındaki mesafenin de en az 10 kilometre olması gerektiğini kaydetti. Elektronik kelepçeyi kendi ayağına takarak basın mensuplarına gösteren Bulan, “Mümkünse potansiyel katilin başka şehirde yaşaması mecbur hale getirilmeli. Kadını cezalandırmamız gerekiyor. Özel hayatını tamamen bitirmememiz gerekiyor. Psikolojik olarak daha da zor duruma düşürmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Hayrettin Bulan, Başbakanlık ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na şiddet uygulayan, tehdit eden, cinayet işleme, şiddet uygulama riski bulunan kişilerin elektronik kelepçe ile takip edilmesi yönündeki taleplerini içeren dilekçeyi faksladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: