Çin'de şeftalinin ölümsüzlüğü ve arkadaşlığı simgelediği söylenir. İtalya ile birlikte en büyük şeftali ürecileri arasında çin yer alıyor. Ülkemizde de başta Bursa olmak üzere Marmara Bölgesi'nde oldukça verimlidir şeftali üretimi. Sizler için tam 10 farklı vitamin içeren şeftanin faydalarını derledik. Yazın mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan şeftali vücudu toksinlerden arındırırken, düşük kalorisiyle diyet yapanların tercih ettiği meyveler arasında yer alıyor. İşte şeftanin faydalarını derlediğimiz haberimiz.
A, B ve C vitaminlerini aynı anda bünyesinde barındıran meyve, vitamin ve potasyum deposudur. Mineraller bakımından da oldukça zengindir. Bol sulu ve tatlı olması ile de rağbet gören besin kaynağını, kışın farklı biçimlerde kullanmakta mümkündür. Reçel, komposto, marmelat, meyve suyu haline getirerek tüketebilinmektedir. Fakat mevsiminde ve taze olarak yenmesi daha fazla yarar sağlayacaktır.
Böbrek taşını eritmede de önemli etkisi bulunmaktadır. Kabızlık, basur gibi sorunlara olumlu çözümler üretir. Doğal idrar söktürücüdür. Böbrekleri korur ve zararlı maddelerden arınmasını sağlar. Ağız kokusunu gidermekte çok başarılıdır. Gut hastalığının tedavisi için bire bir yararlıdır. İdrar haznesini ve kanda bulunan zehirli maddeleri temizlemektedir.
Uyku problemi yaşayanlara olumlu etkilerde bulunur. Kanser, kalp, şeker gibi ciddi hastalıklara karşı korumaktadır. Cilt güzelleştirir, nemlendirir ve canlanmasına katkı sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Göz sağlığından etkin rol taşır. Safra kesesinin işlevini düzene sokar. Sinir sistemini düzene sokma meziyetine ve sakinleştirme etkisine sahiptir. Bağırsak kurtlarını ve solucanlarını düşürmektedir.
Şeftali magnezyum, fosfor, bakır, çinko, manganez, demir ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de içerir. Bu mineraller kan hücrelerini, kemikleri ve sinir sistemini destekler. Büyük bir şeftali 17 gram karbonhidrat içerir ve bunun 3 gramı liftir. Sağlıklı ve kolay bir sindirim için ve en önemlisi kabızlığı önlemek adına öğünlerde lifli besinlere yer vermek gerekir. Şeftali de lif kaynağı olarak görebileceğimiz meyvelerden biridir.
Lif sadece sindirimi düzenlemekle kalmaz, kolesterol seviyelerinin dengelenmesinde rol oynayarak kalp hastalığının ortaya çıkma riskini de düşürür. Obezite ve tip 1 diyabet hastalığının önlenmesinde de etkili olur. Yetişkin bir kadının günde 25 gram, yetişkin bir erkeğin ise günde 38 gram lif alması önerilir.
Şeftali kilo vermek isteyenlerin güvenle yiyebilecekleri bir atıştırmalıktır. Tokluk hissi verir ve fazla yemenin önüne geçer. Üstelik kalorisi de yüksek değildir. Bir şeftalinin kalorisi büyüklüğüne göre 35 – 50 kalori arasında değişir. Şeftali bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olabilir.
Şeftali yaprağı: Şeftali ağacının yaprakları öksürük, bronşit ve karın hastalıkları için kullanılabilir. Meyvenin yaprakları laksatif, idrar söktürücü ve detoks etkisi yaratma özelliklerindedir.
Şeftali çiçekleri: Şeftali ağacının çiçekleri kabızlık ve ödem şikayetlerine iyi gelir. Toplanan şeftali çiçekleri kaynar suda demlendikten sonra içilerek bu faydalar görülebilir.