Şehir hayatı köylere taşınıyor

ANKARA (İHA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), köyden kente göçü önlemek ve şehirler üzerindeki nüfus baskısını azaltmak amacıyla şehir hayatını köylere taşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koyduğu 100 bin konut hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdüren TOKİ, şehirlerde modern yaşam alanları oluşturmakla kalmıyor, köyleri de çağdaş bir görünüme kavuşturmak için projeler üretiyor. Özellikle büyük şehirlere göçün yoğun olarak yaşandığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu köylerine yönelik başlatılan 'Tarımköy' uygulamaları çerçevesinde köylerde modern yapıların inşasına başlandı. Köy mimarisinin geliştirilmesi, köylülerin yerinde iskanı ve köylerde yaşayanların sağlıklı, yaşanabilir konutlara ve düzenli gelire kavuşturulması amacını taşıyan tarımköy uygulaması ile dağınık durumda bulunan yerleşim birimlerinin biraraya getirilmesi, köylerde üretimin teşvik edilmesi ve şehri cazip hale getiren olanakların köylerde de oluşturulması ile göçün önlenmesi hedefleniyor. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde yürütülen proje çerçevesinde, bin-bin 500 metrekarelik parsellerde müstakil ev ve müstakil işletmeler inşa edilecek. Tarımköyler içinde şehirleri aratmayacak sosyal donatı alanları da yer alacak ve köyde yaşayan vatandaşların en küçük gereksinimlerini karşılamak için bile uzun bir yol katetme zorunlulukları tarihe karışacak. Proje çerçevesinde yapılan konutlar, köy sakinlerine 10 yılı aşan vade ve düşük faizlerle satılacak.

Reklam
Reklam

TOKİ, Tarımköy uygulaması çerçevesinde 35 yerleşim bölgesinde 5 bin 56 konutluk proje için çalışmalara başladı. Bu kapsamda Bilecik'in Pazaryeri İlçesi'ne bağlı Günyurdu köyünde 122 konut, Bingöl'ün Kiğı İlçesi'ne bağlı Yazgünü köyünde 89 konut ve Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nde 158 konutun yapımına başlandı. Aydın, Batman, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırşehir, Siirt, Sivas, Tunceli, Van ve Yozgat'ta tarımköyler oluşturulması yönünde çalışmalar sürüyor.