Şehir içi sözcüğü dilimizde çok sık kullanılan ve birçok farklı yazılı mecrada karşımıza çıkan kelimelerden biridir. 2 ya da daha fazla sözcükten oluşan kelimelerin yazımında çoğunlukla imla hatasına rastlanılmaktadır. Dil bilgisi kurallarına göre bu tür sözcükler, birleşik kelime sınıfına girmektedir. Birleşik kelimelerin kimisi bitişik olarak yazılırken, bazıları ise ayrı olarak kullanılmaktadır. Bu noktada şehir içi yazımı ile alakalı ikileme düşülebilmektedir.
Şehir içi sözcüğü, “şehir” ve “içi” kelimelerinin yan yana gelmesiyle ortaya çıkmış olan bir birleşik sözcüktür. Yazım kurallarına göre bazı birleşik sözcükler her zaman ayrı yazılırken, kimi birleşik kelimeler ise her daim bitişik olarak yazılmaktadır. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde sözlük sitelerinden faydalanılmaktadır.
Sözlük sitesi denildiğinde ilk akla gelen ise online olarak kelime sorgulatma ve aratma imkânı veren TDK sözlükleri karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumuna ait olan bu sözlük sayfası içerisinde sözcüklerin yazımından okunuşlarına, sesli telaffuz şekillerinden manalarına kadar pek çok önemli bilgiye kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Bu bağlamda şehir içi TDK’ye göre nasıl yazılmalı konusu gündeme gelebilir. Türk Dil Kurumunun yazım kuralları sayfasına bakıldığında bu birleşik kelimenin her zaman ayrı kullanılması gerektiğini görmekteyiz.
Şehir içi kelimesi, bir birleşik sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelime birçok kullanıcı tarafından “şehiriçi” şeklinde bitişik olarak kullanılmaktadır. Hâl böyle olunca kullanıcıların aklına şehir içi bitişik mi yazılır konusu gelebilmektedir.
Türk Dil Kurumuna ait olan güncel Türkçe sözlük sitesindeki yazım kuralları başlığı incelendiğinde “iç” sözü ile meydana getirilen birleşik sözcük veya kavramların her zaman ayrı yazılması gerektiği bilgisine ulaşıyoruz. Türk Dil Kurumunun yazım kuralları bölümünde yer alan bilgiler göz önünde bulundurulduğunda bu sözcük her daim “şehir içi” olarak ayrı kullanılması gereken bir kelimedir. Buna göre şehir içi doğru yazılışı şu şekildedir: