Şehir merkezlerindeki AVM’lerle ilgili düzenleme 2012’de yasalaşacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şehir merkezlerindeki alışveriş merkezleri (AVM) ile ilgili düzenlemenin 2012...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şehir merkezlerindeki alışveriş merkezleri (AVM) ile ilgili düzenlemenin 2012 yılında yapılacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2012 yılı bütçe tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bakan Yazıcı komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın AVM’lerin açıldığı semtlerde esnafı bitirdiğini belirterek, ilgili düzenlemenin 2012 çıkıp çıkmayacağını sorması üzerine Yazıcı, düzenlemenin Aralık 2012 sonuna kadar yapılacağını bildirdi. Yazıcı şöyle konuştu:
"AVM’lerin şehir dışına taşınması hükümetimizin gündeminde. 11 Ekim 2011’de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan 2012 Programının İzlenmesi ilişkin Bakanlar Kurulu Kararında ‘Toptan ve perakende ticaret sektörünün düzenlenmesin ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanır.’ hükmü yer alıyor. Gerçekleşme tarihi 2012 yılı aralık sonu. Tasarıyı paydaşlar ile müzakere ettikten sonra TBMM’ye getireceğiz.
IRAK’A 2 YENİ SINIR KAPISI AÇILACAK
Suriye’de yaşanan sorun nedeniyle Habur Sınır Kapısı’nın yükünün arttığını bildiren Bakan Yazıcı, Irak’a iki yeni kapı açılacağını dile getirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı şunları kaydetti:
"Suriye ile önemli bir sorun yaşıyoruz. Sorunun yansıması Nusaybin’de yaşanıyor. Nusaybin’i ortak sınır kapısı olarak planladık, anlaşma yaptık. Onlar yaptıracaktı, temel atıldı, onlar da daha sonra temel attıp başlayacaktı. Şehire giriş çıkış kolay olsun diye kapının yerini değiştirdik. Sorun nedeniyle Habur’un yükü arttı. Irak’a Ovacık Silova arasında yeni gümrük kapısı açılması ile ilgili anlaşmayı bu yıl imzalayacağız. Irak iki sınır istiyor. Habur batı tarafında Aktepe’de ikinci sınır kapısı açılması gündemde. Irak tarafı iki kapının birlikte yapılmasını istiyor. Biz önce Ovacık kapısı diyoruz. "
ÇAY VE TÜTÜN KAÇAKÇILIĞINI KÖPEKLER ÖNLEYECEK
Et kaçakçılığı ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Hayati Yazıcı, kaçakçılıkla mücadelede köpeklerin kullanım alanlarının genişletildiğini bildirdi. Bakan Yazıcı, "Geçen yıl et arzında karşılaşılan sorun nedeniyle et kaçakçılığı yaşandı. Gidiyor üzerinde, bagajında et getiriyor. Araçta bölmeler yapıp getiriyor. Kontrolleri yaparken, bir taraftan da kaçakçılığı önleyeceksin. Eğitilmiş köpeklerle yapılıyor. Çay ve tütünde eğitilmiş köpekleri devreye soktuk. Bütün kapıları sabit ve mobil x-ray ile donatıyoruz." şeklinde konuştu.
KÜÇÜK ÜRETİCİ ÜRÜNÜ HALE GÖTÜRMEYECEK
Küçük üreticilerin ürünlerini hale götürmek zorunda olmadığını belirten Yazıcı, "Küçük üreticiler sebze meyveyi hale götürmek zorunda değil. Bildirmesi yeterli. Bildirmek kayıt altına almak demektir. Tüketici bakımında da çok önemli sonuçları olacak. Tüketici ürün üzerinde kimlik bilgilerini bulabilecek. Ne zaman üretilmiş, üzerinde ne var. Üretici de hangi pazarda kimin ne aldığını öğrenecek." diye konuştu.
35 BİN 815 KOOPERATİF ORTAĞI BORCUNU YAPILANDIRDI
Kredi Kefalet Kooperatifleri’nin ortaklarının icralık alacakları yapılandırıldığını kaydeden Bakan Yazıcı, "Borcu yapılandırılan ortak sayısı 35 bin 815, kefilleriyle birlikte yaklaşık 95 kişi yapıyor. Tahsilden vaz geçilen faiz miktarı 111 milyon TL." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz