Şehir Plancısı Göksu: Turizm, Antalya Kent Gelişimine Zarar Verdi

Şehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Faruk Göksu, turizmin Antalya’nın kentsel gelişimine zarar verdiğini iddia...

Şehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Faruk Göksu, turizmin Antalya’nın kentsel gelişimine zarar verdiğini iddia etti.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 2013 faaliyet yılı 11. olağan toplantısının konuğu şehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Faruk Göksu oldu. Göksu, bir otelde gerçekleştirilen toplantıda ‘Kent Vizyonu ve Kentsel Dönüşüm’ konusunda konuştu. Türkiye'de kentlerin üçüncü dönüşüm sürecini yaşadığını anlatan Göksu, bu süreçte kentlerde konut yapılacak arsa kalmadığını ileri sürdü. Şimdi herkesin bir çaba içine girdiğini ve bunun adına da ‘kentsel dönüşüm’ dendiğini dile getiren Göksu, ancak bunda da iyilerin yanında kötü örnekler olduğunu iddia etti.
Kentlerin geleceğinin 6K adını verdiği ‘kimlik, kapasite, kalkınma, kalite, katılım, kurgu’ formülünde olduğunu kaydeden Göksu, “Kentlerin merkezleri ölüyor. Tasarım ve yenilik gibi yeni temalar bulmamız lazım. Şehirlerin kapasiteleri doldu. Siz İstanbul'da konutların kapasitesini yüzde 25 artırırsanız İstanbul nüfusu 15 milyondan 20 milyona çıkar. Yaşam dengesi bozulur. Bu nedenle hiç bir kentte imar hakları artırılmamalı, kamu yararı varsa gerekirse satılmalı.” diye konuştu.
Antalya şehir merkezi de dahil olmak üzere tüm kent merkezlerinin çöküntü dönemine girdiğini iddia eden Göksu, “Avrupa bunu fark etti, restorasyonlar, canlandırma projeleri ile düzeltiyor. Kentler arası ağlar kurma zamanı geldi.” dedi. Göksu, kentsel dönüşüm sürecinde Barcelona’nın iyi bir örnek olabileceğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bunun için kıyının yeniden değerlendirilmesi lazım. Barcelona 1990'da futbolu bahane ederek şehri tümden değiştirdi. Çok da iyi bir şey yaptılar.” Göksu turizmle ilgili bir soru üzerine de Antalya’nın 640 kilometre uzunluğundaki sahil bandına sıkışan turizmin kentin gelişimine büyük zarar verdiğini savunarak, “Turizm ayrıca göçü artırdı. Biz kentleri kentte yaşayanlar için mi düzenleyeceğiz, yoksa misafirler için mi? Biz misafiri tercih ettik.” diye konuştu.
ANTALYA İÇİN ÖNERİLER
Faruk Göksu, yakından incelediğini söylediği Antalya için belirlediği 7 temayı da kendisini dinleyen işadamlarıyla paylaştı: Turizm (Doğa ve Kültür), Tarım (Kent ve Kır), Sanayi (Bilim ve Teknoloji), Eğitim (Sanayi ve Rekabet), Tasarım (Yenilik ve Yaratıcılık), Lojistik (Ulaşım ve Altyapı), Enerji (Doğa ve Teknoloji).
Program sonunda ANSİAD Yönetim Kurulu Ali Eroğlu, misafirlerine plaket vererek teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: