ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Savaşları'nda sabit batarya gemisi olarak kullanılan ve İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda hayatını kaybeden 35 denizci, 93 yıl önce geminin battığı Sarısığlar mevkiinde düzenlenen törenle anıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Topluluğu'na bağlı öğrencilerle, Çanakkale Sualtı Cankurtama Spor Kulübü'nden 17 kişi öğle saatlerinde üniversiteye ait araştırma teknesiyle yat limanından bölgeye hareket etti. ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Alpaslan, yapılan dalışın önemine değinerek, şehitleri rahmetle andıklarını söyledi.
Çanakkale Sualtı Cankurtama Spor Kulübü Antrenörü Mehmet Günaydın da, 1897 Osmanlı-Yunan, 1912 Balkan harplerinde başarıyla görev yapan ve son olarak da Çanakkale Savaşı'nda boğaza girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye zırhlısının, bundan 93 yıl önce, İngiliz B-11 deniz altısı tarafından Sarısığlar mevkiinde batırıldığını söyledi. Günaydın, havanın soğuk olmasına rağmen vatan için canlarını seve seve feda eden Mehmetçikleri unutmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Onlar için bir saat süre ile denize dalarak anmak bizlere mutluluk veriyor. Bundan sonraki yıllarda da onları anmaya devam edeceğiz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından dalgıçlar, Mesudiye zırhlısının batırıldığı yerde deniz içinde dev Türk bayrağı açarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından batığa dalan dalgıçlar, deniz içinde de bir süre saygı duruşunda bulunduktan sonra bölgeden ayrıldı.
MESUDİYE ZIRHLISI NASIL BATTI? 13 Aralık 1914 tarihinde, İngiliz deniz altısı B-11 boğaza girdi ve mayın hatlarından geçerek, saat 11.58'de yemek için mürettebatın toplu olarak geminin alt kısmında bulunduğu esnada, yaklaşık 800 metre mesafeden Mesudiye'yi torpilledi. Yemek salonunda bulunan makine subayları hayatlarını kaybetti. Mesudiye'den de karşılık verilmesine rağmen, düşman deniz altısının ikinci torpilini de atmasının ardından gemi, iki bacası arasından bir kez daha vuruldu. Bu isabetten sonra gemi kısa sürede sulara gömülürken, 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er şehit oldu.