Bu ülkede Kürtler'den Cumhurbaşkanı da oldu bakan da! Peki nereden çıktı bu açılım? İşte Kürt açılımı uyarısı;Yemeğin ardından bir basın açıklaması yapan Atalay, şehit ailelerinin, sürecin çok dikkatli yürütülmesi konusunda talepleri olduğunu dile getirdi. Şehit aileleri Kürt açılımı konusunda
Türkiye'de 265 şehit ailesi derneği bulunduğunu, bugünkü görüşmeye 10 ayrı ilden derneklerin başkanlarının geldiğini, ayrıca Ankara'dan Emniyet mensubu şehit ailelerinin derneği ile yemek yediklerini ifade eden Atalay, ''Bu süreçte biliyorsunuz benim yaptığım dinlemek'' dedi.
Görüşmeye gelenlerin, dernek başkanlarının şehit anne, babası, eşi, kardeşi olduğunu dile getiren Atalay, ''Toplantının, bu tür görüşmelerin ne kadar hassasiyet taşıdığını tahmin edersiniz'' diye konuştu.
Bakanlığı süresince mümkün olduğunca her şehit cenazesine gittiğini, İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara'da ne zaman şehit cenazesi olduysa gittiğini ve şehit ailelerini ziyaret ettiğini anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Diyarbakır'da, Erzincan'da, Malatya'da, Hatay'da, kendi ilçem olan Keskin'de, her yerde hele Ankara'da çokça şehit cenazesine katıldım ve şehit analarının, eşlerinin, şehit ailelerinin o duygularını, acılarını çok iyi bilirim. Başbakanımız daima şehit ailelerinin evini ziyaret eder ve şehit annesinin elini öpüp onun duasını almayı çok önemser. Son Bingöl'e gidişimizde Bingöl'ün bir köyünde şehit ailesinin evine gittik ve oradaki Başbakanımızın şehit annesiyle diyaloğunu çok iyi hatırlıyorum gözyaşları içinde. Bu kolay bir şey değil. Bu kişilerle bugün yürütüğümüz süreci konuşuyoruz. Tabii beklentileri, talepleri var. Hassasiyetleri var, haklılar da... Ve biz onun hepsini biliyoruz. Hepsini not aldık. Hepsi söz aldı, yazılı görüşünü verenler oldu, konuşanlar oldu ve biz onların hepsini değerli görüyoruz, hepsine saygı duyuyoruz. Bu süreçte onların hassasiyetleri bizim hassasiyetlerimizdir.''
Bugün, tekrar başka bir grupla görüşeceğini bildiren Bakan Atalay, önümüzdeki günlerde mümkün olabildiğince şehit aileleri ve dernekleriyle de görüşeceğini kaydetti.
''HASSASİYETLERİNİ DİLE GETİRDİ''
Bir gazetecinin şehit ailelerinin en çok hangi talebi dile getirdiğini sorması üzerine, Atalay, ''şehit ailelerinin iki tür talepleri olduğunu'' söyledi. Atalay, şehit ailelerinin yürütülen süreçle ilgili kendi duygularıyla hassasiyetlerini dile getirdiğini aktardı.
Şehit ailelerin ve yakınlarının sorunlarıyla ilgili konuların da gündeme geldiğini ifade eden Atalay, şunları söyledi:
''Emniyet Genel Müdürlüğümüzde de Genelkurmay Başkanlığımızda da şehit ailelerinin sorunlarıyla, gazilerimizle ilgili çok büyük hassasiyetler gelişti. Yani hem Genelkurmay Başkanlığımız hem İçişleri Başkanlığımızın sağlık, tedavi, şehit yakınını işe alma ve diğer hususlarda olanca hassasiyetleri biliyoruz ama yine yerine getirilemeyenler var. Yine talepler var. Belki pratikte iyi yürümeyenler var. Onların da taleplerini, düşüncelerini yine bugün almış olduk. O konularda da kendilerine yapabileceklerimizi yapacağız.''
''İYİNİYETLİ BİR OTURUM OLMUŞTUR''
Bu arada,İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile öğle yamağında bir araya gelen şehit aileleri dernekleri adına açıklamayı Rize Şehit Aileleri Derneği Başkanı Kemal Aksu yaptı.
Bakan Atalay'a hassasiyetlerini ve görüşlerini dinlediği için teşekkür eden Aksu, ''İyiniyetli bir oturum olmuştur. Oturumdan memnun olarak ayrılıyoruz'' diye konuştu.
Görüşmede Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın şehit ailelerinin hassasiyetlerini paylaştıklarının ifade edildiğini aktaran Aksu, bir gazetecinin ''açılımı desteklemiyor musunuz?'' sorusuna, ''Açılım diye bir şey yok. Herkesin görüşlerini bildirmesi diye bir problem var. Biz görüşümüzü bildiriyoruz'' yanıtını verdi.
Medyanın konuyu ''Kürt açılımı'' diye yansıttığını da söyleyen Aksu, ''Kürt açılımı diye bir şeyin olmadığını, Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşların da Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı yaptığını'' söyledi. Tarih boyunca Türk, Kürt ve Laz'ın birlikte savaştığını anlatan Aksu, ''Vatanın bölünmez bütünlüğü için yine birlikte hareket edeceklerini'' ifade etti.
Bazı dernek başkanları ile şehit yakınlarının ''süreci desteklemiyoruz'' sözleri üzerine, Kemal Aksu, ''süreç diye bir şeyi kabul etmediklerini, İçişleri Bakanının sadece şehit yakınlarının görüşlerini dinlediğini'' belirtti. ''Görüşlerinin ne olduğu'' sorusuna yanıt vermeyen Aksu, ''karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını'' ifade etti.
İKİNCİ GÖRÜŞME
İçişleri Bakanı Beşir Atalay açıklamasının ardından Ankara Polis Moral Eğitim Merkezi Yeni Binaya geçerek ilk görüşmeye katılmayan şehit ve gazi derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Buradaki görüşmenin de başlangıcında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.
Yemekli olduğu belirtilen toplantıya Çubuk, Antalya, Çankırı, Nevşehir, Konya, Kastamonu, Yozgat, Ordu, Çorum, İzmir, Samsun ve Ankara'dan 12 dernek temsilcileri ile birlikte 37 kişinin katıldığı öğrenildi.