Şehit Sahabe Kabirlerinin Çevresindeki Çalışma, 5 Yılda Bir Arpa Boyu Ilerledi

Diyarbakır'ın fethinde surları aşarken şehit düşen ve yan yana yatan 27 sahabenin bulunduğu Hz. Süleyman...

Diyarbakır'ın fethinde surları aşarken şehit düşen ve yan yana yatan 27 sahabenin bulunduğu Hz. Süleyman Camii'nin çevresinde gecekondu ile burada büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı meskenler hala kaldırılamadı.

Gecekonduların kaldırılması için 5 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan önemli bir kısmı boşaltılamadı. Sahabe kabirlerini ziyaret eden vatandaşlar, duruma tepki gösteriyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesi İçkale bölgesinde bulunan Hz. Süleyman Camii 2 yıl önce restorasyona tabi tutuldu ve bir yıl içinde çalışmalar tamamlandı. Büyük İslam Komutanı Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe, asırlardır burada yan yana yatıyor. Caminin çevresinde bulunan gecekondu ve ahırların temizlenmesi için de TOKİ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ve Sur Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi, 2008 yılında başlatıldı. Gecekondu sahiplerinin bir kısmı belediye ile anlaşarak TOKİ'nin kendilerine indirimli verdiği konutlara taşındı. Boşaltılan gecekondular yıktırılıp enkazı taşınırken önemli bir kısmına hala dokunulamadı. Boşaltılmayan gecekonduların altındaki ahırlardan yayılan koku ise sahabe kabirlerini ziyaret edenleri rahatsız etmeye devam ediyor.

Reklam
Reklam

TUVALET VE BAYAN ABDEST YERİ SORUNU HALA ÇÖZÜLEMEDİ

Manevi açıdan Diyarbakır’ın kalbi konumundaki şehit sahabe kabirlerinin olduğu mekandaki sıkıntılar bir türlü çözülemiyor. Cami cemaati, yetkililerin Hz. Süleyman Camii ve sahabe kabirlerini sürekli övdüğünü ancak sorunlarına bir türlü el atmadığını dile getiriyor. Kabirlerin bulunduğu camii ve avlusunu ziyaret edenler büyük sıkıntılar çekiyor. Erkekler için sadece 2 tane tuvaletin bulunduğu yerde, kadınlar için ne tuvalet ne de abdest yeri var. Camii kafile şeklinde ziyaret edenler ise bu eksiklikten dolayı ne yapacağını bilmiyor. Bu arada cemaatin kendi imkânlarıyla, bayanlar için avluya yaptığı metalden ardiyenin kaldırılması için yetkililerin talimat verdiği öğrenildi. Camii cemaati başta belediye ve müftülük olmak üzere ilgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: