Şırnak'ta düşen helikopterde şehit olan askerler arasında, 2004 yılında ‘Türkiye’nin ilk kadın jandarma ilçe komutanı’ olarak görevlendirilen Yarbay Songül Yakut (41) da vardı. Yarbay Yakut, 2013’te kumpas ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) uzaklaştırılmış, mağduriyetini ispatlayarak 2016’da yargı mücadelesini kazanmış ve görevine dönmüştü.
1976’da Malatya’da dünyaya gelen Yakut, Kara Harp Okulu’ndan 1997’de mezun oldu. Şırnak’ta 2 yıl ‘psikolojik harekât subayı’ olarak görevlendirildi. 2004’te Ankara Beypazarı’na ilçe jandarma komutanı olarak atandı. Yüksek lisansını tamamlayarak erken terfi aldı ve yüzbaşı oldu. Jandarma Genel Komutanlığı’nda ‘Aile İçi Şiddet ile Mücadele Birimi Başkanı’ olarak görev yaptı.
Şehit Songül Yakut, ‘ilk kadın ilçe jandarma komutanı’ olarak atandığında, ilk röportajını Gazete Habertürk'ten Murat Gürgen’e vermişti. Yakut, o röportajda jandarma subayı olma öyküsünü şöyle anlatmıştı: “Babamı kaybettiğimde 8 yaşındaydım. Ailemde hiç asker yoktu. Annemin ve kardeşlerimin desteğiyle Harp Okulu’na girdim, jandarma subayı oldum. Halkın içinde görev yapmayı seviyorum. İlçe jandarma komutanlığına atanarak bir ilke imza atmanın gururunu ve onurunu taşıyorum. Bir gün bir yaşlı amca geldi. ‘Bir bayan gelmiş, gidip bir bakayım’ demiş. Ne diyeceklerini, nasıl hitap edeceklerini ilk anda bilemediler. ‘Komutanım’ diyen de var, ‘Songül Hanım’ diyen de. Kadınların da ilk tepkisi merak etmek oldu. Şimdi memnuniyet ve gurur duyduklarını hissediyorum.”
Anne Sebahat Yakut, “Anan öle yavrum, anan öle” diye kızı Songül Yakut’a gözyaşı döktü.
‘GİTME DEDİM’
FETÖ kumpasıyla TSK’dan uzaklaştırıldığı dönem Yakut’un avukatlığını yapan Şule Nazlıoğlu Erol, şunları söyledi: “Şark görevi gelmişti. ‘Gitme’ dedim. ‘Emekli ol. Hukuk fakültesini bitir, gel aramıza katıl’ dedim. ‘Yok’ dedi. ‘Mesleğimi çok seviyorum, nereyi verirlerse giderim. Bayrağın dalgalandığı her yer benim için vatan’ dedi. Aslan gibi, güzeller güzeli bir kızdı. Yarbay rütbesini de burada takmıştık. Kutladık.”