Şehitkamil, Çöplerin Geri Kazanımı Için Türkiye'ye Örnek Olacak Bir Tesis Kurdu

Gaziantep Şehitkâmil Belediyesi, MÖP Geri Kazanım Projesi kapsamında kurduğu tesisle daha yeşil ve yaşanabilir bir...

Gaziantep Şehitkâmil Belediyesi, MÖP Geri Kazanım Projesi kapsamında kurduğu tesisle daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre oluşturuyor. Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Bu proje, çevreye ve doğal kaynaklara zarar verilmesini önlüyor, hem de alan ve enerji tasarrufu sağlıyor.” dedi.

Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep’te günlerce merak konusu olan MÖP’ü anlattı. MÖP için kurulan katı atık ayrıştırma tesisini gezerken basın mensuplarına tesis ve proje hakkında bilgiler aktaran Başkan Fadıloğlu, geri dönüşümün gelecek nesillere daha güzel ve modern bir yaşam sağlayacağına dikkat çekti. Türkiye’de belediyeler içerisinde bir ilk olan, 5 bin metrekare alan üzerine kurulan tesis çok yönlü faydalar sağlıyor. Çevre dostu olan tesis, sürdürülebilir tasarrufta da önemli misyon üstlenecek. Tesisin tamamen Türk yapımı olduğuna dikkat çeken Fadıloğlu, tesiste yer alan makinelerin Avrupa fiyatlarının çok altında bir rakama Konya’da yaptırıldığını da konuşmasına ekledi. Özel şirket tarafından çalıştırılan, ilk etapta 27 işçi ve 7 araç ile hizmet veren tesisin 1 milyon 700 bin TL’ye mal olduğu, aylık KDV hariç 38 bin TL’ye ihale yoluyla kiraya verildiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

EVLERE POŞET, SOKAKLARA AYRIŞTIRMA KUMBARASI

Tesisin tek vardiyada (8 saat) 40 ton ayrıştırma yaptığını dile getiren Başkan Fadıloğlu, "Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı birlikte koruyalım." mesajı verdi. Geri dönüşüm için kâğıt, plastik, metal ve camların ayrı kutulara konulması gerektiğini söyleyen Fadıloğlu, her eve MÖP poşeti dağıtılacağını, kamu kurumlarına, okullara, hastanelere ve sokaklara ise ayrıştırma kumbaraları konulacağını dile getirdi. Poşet ve geri dönüşüm kumbaraları dağıtımlarına başlandığını sözlerine ekleyen Fadıloğlu, halkında projeye duyarlılık göstereceğine inandığını belirtti. Fadıloğlu, ayrıca, bu projenin gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için ‘olmazsa olmazlardan’ olduğunu ifade etti.

GERİ DÖNÜŞÜMDE ALMANYA MODELİ

MÖP’ün aslında iki yıl önce ilköğretim okullarında başlatılan ayrıştırma projesiyle başladığını belirten Başkan Fadıloğlu, proje süresince Almanya ve Amerika’daki katı atık ayrıştırma tesislerini gezdiğini ve çeşitli incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Şehitkâmil’de kurulan tesisin tamamen Türk yapımı olduğunu hatırlatan, Almanya ve Amerika’daki tesislerden çok daha cüzi bir ücrete yaptırdıklarını vurgulayan Başkan Fadıloğlu, tesis maliyetinin katı atık ayrıştırmasıyla sağlanan gelirle 3,5 yılda amorti olacağına dikkat çekti. MÖP tesisinin belediyeye gelir sağlayacağını yineleyen Fadıloğlu, projeyle ilgili ticari bir kaygı yaşamadığını, MÖP’le birlikte toplumsal duyarlılığı ön plana çıkartarak doğayı korumayı amaçladıklarını ifade etti.

Katı atıkların sağladığı tasarruf ve ekonomik değerlere değinen Fadıloğlu, “1 ton plastik atağın geri dönüşümü ile de 95 oranında enerji tasarrufu, 1 ton cam atığının geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 vatlık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. 1 ton kâğıt-karton atığından geri dönüşüm ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz