Daha sonra helikopterle 18 Mart Stadyumu’na geçen Erdoğan, otobüsle şehir turu atarak Cumhuriyet Meydanı’na gitti. Yolda çocuklara oyuncak dağıtarak vatandaşlarla görüşen Başbakan, meydanda toplanan çok sayıda kişiye seslendi. "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, bugün açılışını yaptıkları eserlerin hayırlı olmasını diledi. 47 eserin açtıklarını belirterek, tesisler hakkında kısa bilgiler verdi: “Tesislerin toplam tutarı 753 milyon lira. Bu yatırımların Çanakkale’ye kazandırılmasında emeği geçenleri kutluyorum. Kepez’de TOKİ tarafından yapılan konutların açılışını da bugün yapacağız. Bugün özellikle sulama tesislerinin açılışını yapıyoruz. Artık suya hastret topraklarımız, suyla buluşuyor. Topraklarımızın bereketini, üreticilerin bereketini kazandıracak sulama projesini de resmen hizmete açıyoruz. Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve Ege Denizi'nde taşımacılık yapan GESTAŞ’ın beş gemisini de resmen hizmete açıyoruz. Bugün 47 eserin arasında, açılışını yaptığımız son derece anlamlı bir eser var. Eceabat’ta şehitlikte kurulan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni ziyaret ettim ve açılışını yaptık. Sizden ricam, geciktirmeden yavrularınızı yanınıza alın ve ziyaret edin. Panorama 1915’i yapacağız. Merkez 80 milyon liraya mal oldu. Çok özelliklere sahip olan, modern bir merkez. Çanakkale’ye kazandırdığımız bu eser, farklı kazanımlarıyla sadece milletimiz değil, nesillerimiz için çok önemli. Gençlerimiz, 'Biz neymişiz' diyecek. Bugün bir kez daha Çanakkale şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de sağlıklı ömürler niyaz ediyorum. Her yıl hassasiyet gösterdiğim şehitlik programına, yoğun programım nedeniyle katılmamıştım. Bugün tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”
'ARAMIZA NİFAK TOHUMU SOKTURMAYACAĞIZ'
Dünyanın dört bir yanındaki şehit mezarlıklarını düzenlediklerini belirten Başbakan Erdoğan, her dönemdeki şehitlere sahip çıktıklarını söyledi. Çanakkale’deki şehitlerin yerinin farklı olduğunu da belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “1915’te dünyanın en güçlü donanmaları bu topraklarda, güllelerin ötesinde sarsılmaz iman karşısında parçalandılar. Geldikleri gibi başlarını öne eğip geri gittiler. Çanakkale, bizim için kanla yazılmış bir destandır. Bir milletin yeniden şahlanışın yeridir. Bunun için tek bayrak, tek millet, tek devlet dedik. Çanakkale, etnik kökenlerine ve inançlarına bakılmaksızın herkesi bir yaptı, beraber yaptı, birbirine kardeş yaptı. Çanakkale bunun için önemli. Çanakkale ruhunu anlamak, Türkiye’deki ruhu anlamaktır. Ben gittğim her ilde özellikle gençlerimize, buraya gelip şehitlerimizi ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Şehitliklerimizdeki mezar taşlarındaki isimler, bugünümüzü ve geleceğimizi ifade ediyor. Kanla yazılmış şehit isimleri birliği anlatıyor. Yanıbaşımızda Türk, Kürt, Zaza gibi ayrı kökendekiler, aynı mezar taşının altında yatıyor. Taşlarda Türk, Kürt, Laz, Arap yazmıyor. Mezar taşlarında, 'Ruhuna El Fatiha' yazıyor. Mezar taşının tepesinde de sadece, 'Allah bakidir, kalıcıdır' yazıyor. Bir de tespit edilebildiyse isimleri yazıyor. Bizim hepimizin dedeleri, kendi toprakları için burada can verdiler. Çanakkale’de, tek bir millet olduğumuzu dünyaya ilan ettik. Buradaki şehitlerin kemiklerinin sızlamasına izin vermeyiz. Zaten şehitler ölü değildir, onlar canlıdır. Onlar şu anda bizi izliyor. Şu anda bizim aramıza sokulmak istenen nifak girişimlerini izliyoruz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Biz onların kemiklerini sızlatmayacağız. Bu ülkede kardeşliğin pekiştirilmesi için canla başla çalışacağız.”
Yakın tarihe kadar Çanakkale şehitliklerine gerekli özenin gösterilmediğini de belirten Başbakan Erdoğan, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Tarihimizin çok önemli bir zaferinin kazanıldığı yere, 10 yıl boyunca çok yatırım yaptık. Anıt çöküyordu, yeniden onardık. Göreve geldiğimiz döneme kadar dikkate değer bir çalışma yapılmadı. Bu yarımadayı yeniden ele aldık, şehitlikleri ihya etmeye başladık. Şehit kabirlerine daha rahat ulaşmak için 77 kilometre yol yaptık. Levha kirliliğine son verdik. 63 bin şehidin isimlerini mermerlere yazdık. Burada hatıralarına denk düşen bir şehitlik oluşturduk. Çevre düzenlemesini büyük bir hassasiyetle yaptık. Burayı şehitlerimizin ruhu şâd olacak şekilde yaptık. Daha önceki yıllarda 200 bin kişi geliyordu, şimdi 2,5 milyon geliyor. Bu sayı artacak. Her vatandaş, bir kere gelip şehitleri ziyaret edecek. Çok sayıda ülkeden şehitlerini ziyarete gelenleri de ağırlayacağız. Nisan ayında Avustralya Başbakanı geldi, daha sonra Ankara’da görüştük. 2015’te 100. yılı olacak. Avustralya’da Türk yılı, Türkiye’de de Avustralya yılı yapalım dedik. Açtığımız tanıtım merkezi, dünyanın en modern merkezlerinden biri. 11 salondan oluşuyor. Birinci salonda harbe girişle başlıyor, 11. salonda hatıralarla bitiyor. Çanakkale ruhunu en iyi şekilde aktaracağına, ziyaret edeceklerin sayısının da katbekat artacağına inanıyorum.”
Konuşmasının ardından Erdoğan, tamamlanan 47 tesisin açılışını toplu halde yaptı.
(CHA)