Şehitlerin aileleri ne kadar maaş alacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıklama yaptı.

Çelik, özellikle sosyal medyada dolaşan ve Ali Tezel'in de iddia ettiği Suriyeli işçi iddiasını yalanladı. Çelik, şehit ailelerinin ne kadar maaş alacaklarını da açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Soma'daki maden faciasıyla ilgili, "Bu müessif olayın meydana geldiği ocakta müfettişlerimiz çalışmalara başlamış bulunmaktadırlar fakat incelemelerle ilgili henüz ortaya çıkmış bir rapor olmadığını söylemek istiyorum" dedi

İşte Faruk Çelik'in açıklamalarından satır başları...

169 dosya ölüm geliri bağlanmaya uygun hale getirildi.

Reklam
Reklam

Ölüm aylığı bağlanması konusunda mevzuat çalışması yapılıyor.

Şehitlerin hak sahiplerine 415 lira cenaze yardımı yapılacaktır.

Olayın geldiği ocakta müfettişlerimiz çalışmalarına başlamıştır.
Henüz ortaya çıkmış bir rapor yok.

Hükümet olarak burada bir kriz masası oluşturuldu. Şeffaf bir şekilde de kamuoyu bilgilendiriliyor. Suriye iddiaları gibi bir çok diğer spikülatif haberler tepkilere neden olmuştur. Böyle iddialar acılarımızı daha da artırmaktadır. O yüzden kriz masasından gelen açıklamalar gerçek bilgilerdir.

Yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmiş. İdari, adli soruşturma yapmayacaksınız da ne yapacaksınız?

Mevzuatın denetçisi var. Bir bütün bu. Ne kadar ahenkli olunursa kazalardan uzak olursunuz. Sorun alanı nerede oluşmuştur? İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işçi ve işveren açısından söylüyorum, binbir zahmet çıkardığımız bir yasa. Keşke bu verilen mücadelede tüm kesimler iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlılığı gösterebilseler. Bir kesimin göstermesi yetmiyor. Bu yasanın artılarını eksilerini tartışabilseydik keşke.

Reklam
Reklam

Farkındalık oluşturmak için gezmediğimiz kapı kalmadı. Acılı tablolar döneminde konu daha yaygın biçimde konuşuluyor. O dönem gelmeden konuşulsa daha aydınlatıcı olur.

Gündemimizde taşeron yasası var. Taşeronluğun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım ben. Bunun tarafları var. Sendikalar, işveren sendikaları, taşeron işverenler var, işçiler var. Herkesin biraraya gelip bunun tamamlanması lazım.

İŞTE ŞEHİTLERİN AİLELERİNİN ALACAKLARI MAAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciası sonrası yapılacakları NTV yayında anlattı.

Maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin aileleri ve madenin diğer işçileri için devletin atacağı adımlar belli oldu.

Bakan Çelik, "Ölüm aylığı ile ilgili çalışma yapıyoruz. Yasal boyutuyla şehitlerimize bir defaya mahsus 415 TL cenaze yardımı ödemesi yapılacaktır" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, madenin toplam 2 bin 896 işçisi olduğunu söyledi.

Çelik hayatını kaybeden 303 işçi dışındaki 2 bin 591 işçinin maaşlarının, kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 ay süreyle ödeneceğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Kısa çalışma ödeneği kapsamında son 3 yılda 600 gün primi ödenmiş işçilerin maaşlarının üçte ikisi ödenecek.

Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ölüm aylığı ve ölüm geliri ödemesi için işlemler başladı. Birçok aileyle ilgili resmi işlemler de tamamlandı.

Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, işlemleri tamamlanan ailelere ortalama bin 400 ile bin 500 lira arasında aylık bağlandı.

Bu rakam hayatını kaybeden işçilerin çocuk sayısına göre değişiyor. Bazı ailelerin alacağı rakam 2 bin lirayı geçiyor.

Bakan Faruk Çelik ölüm aylığı için sosyal güvenlik primi şartını doldurmayan işçi sayısının ilk belirlemelere göre 5 olduğunu açıkladı.

Çelik bu sayı artsa bile tüm işçilerin bu haktan yararlanmasını sağlayacak bir yasal düzenlemeyi acilen Meclis'ten geçireceklerini belirtti.