Şehr-i Nuh Diriliyor Projesi’nde Sona Yaklaşıyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaymakamlık tarafından yapılan ve Hamidiye Kışlası ve İç Kale’yi içine alan Şehr-i...

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaymakamlık tarafından yapılan ve Hamidiye Kışlası ve İç Kale’yi içine alan Şehr-i Nuh Diriliyor Projesi’nde sona yaklaşıyor. Restorasyon çalışması devam eden Hamidiye Kışlası ve İç Kale’yi ziyaret eden Kaymakam Şenol Koca, arkeolojik çalışmaları yerinde inceledi.

Cizre’de Şehr-i Nuh Projesi kapsamında Hamidiye Kışlası ve İç Kale restorasyona alındı. Proje sayesinde güzel bir görünüme sahip olacak olan İç Kale’deki restore çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Cizre Kaymakamı Şenol Koca, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Cizre Kaymakamı Şenol Koca, “'Şehr-i Nuh Diriliyor' projesi yani şimdi içerisinde bulunduğumuz kale alanının restorasyonu, çevre düzenlemesi, iki sene boyunca boş kalan bu alanın halka kazandırılması ile ilgili proje çalışmalarının başlatılması, yürütülmesi ve nihayetlendirilmesi için projelendirdik. Başlatılan bu projede çok şükür eski belediye binasının restorasyonu hemen hemen tamamlandı. İnşallah nasip olursa bayramdan sonra bu binayı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu gün itibarı ile son bir seneyi değerlendirdiğimizde 14 niteliksiz binayı yıktık, proje çalışmaları yüzde 70 seviyelerine ulaştı, Mardin Müzesi’nin 44 personeli ile birlikte kale içerisinde kazı çalışmalarımız devam ediyor. Kazı çalışmalarında bin 300’lü yıllara kadar ulaşan arkeolojik bulgulara ve bina kalıntılarına ulaşıldı. Kazı çalışmaları tamamlandığında bu alanın tarihi de aydınlatılacaktır.” diye konuştu.

Dicle Kalkınma Ajansı’na (DİKA) yapılan proje başvurusuyla beraber içerisinde bulunulan alanda ki havai elektrik hatlarının yeraltına alınması ile ilgili 392 bin liralık projenin kabul edildiğini ifade eden Kaymakam Şenol Koca, “Proje il ilgili protokolün imzalanmasını müteakiben ihalesini yapacağız. Nihayetinde burada gözü rahatsız eden havai elektrik hatları da yer altına almış olacağız. Onun dışında şu anda Hamidiye Alayları’nın idare binasının ihalesini yaptık ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık altı ay sürecek restorasyon çalışmalarından sonra bu binayı da vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bununla birlikte Develer Hanı’nın da restorasyon projesi kabul edildi. Şu anda keşif hazırlıkları devam ediyor ve bu keşif hazırlıklarının akabinde de restorasyon ihalesine çıkılacak . İnşallah 2014 yılının sonunda bu proje tamamlanacak ve nihayetinde vatandaşımızın rahat bir nefes alacağı 81 dönümlük bir park alanı oluşmuş olacak. Hamidiye Kışlası Geç Roma dönemine ulaşan bir arkeolojik tarihe sahiptir. Ayrıca Mem ile Zin’in aşkının yaşandığı yer. Mem ile Zin şuan itibarı ile dünyanın dört bir tarafında hikayesi okunan bir efsane, bu efsaneyi inşallah burada vatandaşlarımız gezerken onlara tek tek anlatacağız. Mem ile Zin’in nerede buluştuğu, nerede saklandıkları, onun dışında hayatlarını nasıl geçirdikleri ile ilgili buraya gelen gerek yerli gerekse yabancı turistlerimiz keyifle bu alanı gezecekler. Burası aynı zamanda biliyorsunuz Hz. Nuh (a.s) büyük tufandan sonra yerleştiği yerdir. İnsanlığın ikinci babası Hz. Nuh(a.s) , makine mühendisliğinin kurucusu İsmail Ebul-iz El Cezeri, Mela-i Ceziri gibi çok ünlü alimlerimiz, tasavvuf insanlarımız, ilim adamlarımız Cizre’de medfun bulunmaktadır. Bizler bu zenginliklerimizden, Cizre’nin farklı yüzünü tanıtmak ve ilçemizi ziyaret edecek insanların keyifli zaman geçirmelerini sağlamak için istifade edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: