Şeker Bağımlılığını Anlamak

Şeker bağımlılığı, daha büyük bir problem olan şeker hassasiyetinin belirtilerinden biridir.

Şeker bağımlılığı, daha büyük bir problem olan şeker hassasiyetinin belirtilerinden biridir. Şeker hassasiyeti, vücut ve beyin kimyasındaki dengesizliklerden doğan ırsi bir durumdur. Bu dengesizlikler, ruh hallerinde iniş çıkışlara, bazı yiyeceklerin fazlaca arzulanmasına, enerji seviyesinde düzensizliklere ve şeker bağımlılığına neden olur. Bu kitap, şeker duyarlılığının nasıl şeker bağımlılığını tetikleyebileceğini ve sizi delirteceğini anlamanıza yardımcı olacak.

Kitap;

  • neden böyle hissettiğinizi anlamanız,
  • bu sorunu kendi başınıza nasıl çözebileceğiniz,
  • başarılı olmanız için rehber olmak,
  • bu değişiklikleri uzun vadede korumanız konularında yardımcı olacak.
Reklam
Reklam

Bu programın amacı “mükemmel olmak”, ya da hayatınızın geri kalanında hiç şeker tüketmemek değil. Amaç, vücudunuzla ilişki kurabilmeniz ve her gün, neyi nasıl ne zaman yediğinizin bilincinde olmaktır. Şekeri ve “beyaz şeyleri” bırakmak, alkolü, uyuşturucuyu, ya da nikotini bırakmak gibi değildir. Bir günü “şekersiz” geçirebilir, ya da bir dönem kendinizi şekerden arındırmak için detoks uygulayabilirsiniz; ama bu hayatınızın geri kalanında hiç şekerli gıda tüketmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bu işte giderek daha başarılı olacaksınız.

“The Sugar Addict's Total Recovery Program”, basit, anlaşılması kolay ve isabetli. Direktifler açık ve başarıya giden, iyice test edilmiş bir yolda size rehberlik ediyor. Şeker bağımlılıklarından kurtulmuş sizin gibi insanların seslerini duyacaksınız. Onlardan gelecek öneriler, destek ve lezzetli yemek tarifleri bu iyileştirme programının size yaramasını sağlayacak. Somut, kesin direktifler sizi doğru yöne yönlendirecek. Yalnız değilsiniz ve şeker bağımlılığınızı iyileştirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yediklerinizin üzerinizde ne kadar şaşırtıcı etkileri olabileceğini muhtemelen henüz bilmiyorsunuz. Bazen ihtiyacınız olan “dozu” almadığınızda, huysuzlaştığınızı fark etmiş olabilirsiniz. Saat gecenin 11’i bile olsa, o en sevdiğiniz marka dondurmadan almak için dışarı çıkabilirsiniz. Arkadaşlarınız, aileniz, ya da patronunuz çift kişilikliymiş gibi olduğunuza dikkat etmiş olabilir.

Bazen yaratıcı, neşeli, sevimli, komik ve tatlısınız. Diğer zamanlarda ise gerçek bir baş belası olabilir, sevdiğiniz insanlar bile sizden uzak durabilirler. Siz bir şeker bağımlısısınız.

Şeker bağımlılığı hakkında böyle konuştuğumu ilk duyduğunuzda, bunun gerçek bir sorun olduğuna ikna olmayabilirsiniz. Şeker kadar “zararsız” bir şeye bağımlı olmanın mümkün olmadığını düşünebilirsiniz.

Şeker bağımlılığı fikriyle kendinizi ilk kez ilintilendirdiğinizde, bu sizi biraz korkutabilir. Kendinizi alkolikler ve eroinmanlarla aynı kefeye koymak zor gelebilir. Bağımlılığı “kötü” ve zayıf iradelilere özgü bir şey olarak düşünmeye şartlanmış olabilirsiniz. Toplumun alkolikler ve bağımlılarla ilgili olumsuz iletilerini benimsemiş olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Bu kitap, bağımlılığın kimyasal bir gerçeklik olduğunu anlamanızı sağlayarak, o mesajları gözden gerçirmenize yardımcı olacak. Şeker bağımlısı olmanızın sebebi eşsiz vücudunuz. Şekere daha kuvvetli bir tepki veriyorsunuz. Şeker almadığınızda daha çok acı çekiyorsunuz. Şeker yiyebildiğinizde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Fiziksel bağımlılık gerçek. Kötü biri değilsiniz, bu bir karakter bozukluğu değil. Size ait, eşi olmayan bir beyin ve vücut kimyanız olduğunu düşünmeye başladığınızda, iyileşmeye de başlamışsınız demektir.

Siz bir şeker bağımlısısınız; çünkü şekere duyarlısınız. Şeker bağımlılığı, şeker hassasiyetinin bir belirtisidir. Şekerden vazgeçerek bu belirtiyi iyileştirirseniz, asıl problemi –beyninizin ve vücudunuzun biyokimyasını- çözmüş olmazsınız ve şekerden hayat boyu da uzak kalamazsınız. Kalıcı iyileşme, belirtinin nedenine inmek ve şu an çalışmayan sistemleri dengelemekle olur.

Kathleen DesMaisons’un The Sugar Addict's Total Recovery Program kitabından alıntılanmıştır.
Telif hakkı © 2000, Ballantine Books. Ballantine Books’un izniyle kullanılmıştır.

Reklam
Reklam