Şeker fabrikalarının 'kota' tartışması

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, Kayseri Şeker Fabrikası'nın kotasının düşürülmesini eleştirdi.

KTO Başkanı Hasan Ali Kilci, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya pancar şekeri üretiminde 5. sırayı yer aldığını hatırlattı. Türkiye'nin pancar şekeri ihtiyacının yüzde 35'ini Pankobirlik'e ait Kayseri, Konya, Adapazarı ve Amasya Şeker Fabrikaları'nın karşıladığını söyleyen Kilci, Uluslararası Para Fonu (IMF) baskısıyla 2001 yılında çıkarılan 'şeker yasası'na göre Türkiye'nin pancar üretiminde kota uygulamasının başlatıldığını belirtti. 2006 yılına göre devlete ait 25 şeker fabrikasının kotası 40 bin ton, özel sektöre ait 6 fabrikanın da kotası 74 bin tona düşürüldüğünü kaydeden Kilci, "Şeker yasasına göre kota belirlemesinde özel fabrikaların kotaları Amasya ve Adapazarı'nda 10'ar bin ton, Boğazlıyan'da 14 bin tona düşürülürken, en fazla kotası düşürülen özel fabrika 40 bin tonla Kayseri oldu. Buna karşılık Konya ve Çumra şeker fabrikalarının kotalarının artırılması ise bunun üzerine adeta tuz-biber oldu. KTO olarak böyle bir haksızlığa seyirci kalınmasına bir anlam veremiyoruz. Şeker kurulu yöneticileri ve Pankobirlik'in bu konuda daha adaletli ve tarafsız olmaları gerekirdi" dedi.

Reklam
Reklam

"Kota belirlemede yapılan haksızlık aşikardır" diyen KTO Başkanı Kilci, yetkili mercilerin gereken etkinliği gösterene kadar seslerini yükseltmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.