Şeker Hastaları Bayramda Daha Dikkatli Olmalı

Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır, yaklaşık bir hafta sürecek bayram tatilinde ve...

Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır, yaklaşık bir hafta sürecek bayram tatilinde ve bayramda diyabet hastalarının daha dikkatli olmasını önerdi. Toplumsal yapımız ve geleneklerimiz gereği ziyaretlerle birlikte tatlı ikramının yoğun olduğu bayram süresince diyabet hastalarının tükettikleri gıda ve tatlı türlerinde dikkatli olmalarını isteyen Prof. Dr. Erkin Kır, fazla yemek yemenin ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Bayramda yenen tatlı yiyeceklerin diyabet hastaları için ciddi tehlike oluşturduğunu belirten Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır, “Diyabet, karbonhidratlar başta olmak üzere protein ve yağ ile ilişkili bir metabolik hastalıktır. Diyabet, kanda şeker (glikoz) yüksekliğine bağlı olarak vücuttaki tüm organ ve dokuların zarar gördüğü önemli bir sağlık sorunudur. Ayrıca bayram süresince gizli diyabeti olanlar da çok dikkatli olmalıdır. Gizli diyabet, kişinin kan şekeri düzeyinin normalden yüksek olmasına karşın, diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte olmadığı, kan şekerinin ani iniş ve yükseliş gösterdiği durumdur. Gizli şekeri olan kişilerin gün boyu kan şekerleri normal seyredebilmektedir. Ancak, bu kişiler Tip 2 diyabet için en riskli gurupta oldukları için, yaşam alışkanlıkları ve beslenme biçimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyabet rahatsızlığında, kan şekerinin yükselmesine bağlı gelişen olumsuz etkiler; damarlarda, sinirlerde ve bazı hedef organlarda (kalp, böbrek, sinir sistemi, göz vb.) çok ciddi hasarlar meydana getirebilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

“DİYABET KÖRLÜĞE KADAR GİDEBİLEN CİDDİ GÖZ RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİR”

Diyabetin göze olan etkilerinin, gözün retina denen damar-sinir tabakasındaki sinirlerin ve damarların yapılarının bozulmasına, buna bağlı olarak işlevlerini yerine getirememelerine neden olduğunu söyleyen Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır “Bu bozulmalar sonucu kanamalar ve damar dışına olan sızıntılar meydana gelmektedir. Diyabetin bazı erken belirtileri vardır. Kan şekeri yüksek olan kişilerde yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma, susama, yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtileri görülmektedir. Kan şekerinin kontrol altında tutulmadığı durumlarda, birçok organ ve dokuyla birlikte gözün retina tabakası da etkilenerek kalıcı körlüklere neden olabilmektedir. Hastalık, 40 yaş sonrasında görülen en önemli körlük nedenidir. Tüm şeker hastalarının yüzde 25'inde çeşitli evrelerde gözün retina tabakası etkilenmektedir (retinopati). Kişinin uzun süreden beri şeker hastalığının olması, kan şekerinin kontrol altında olmaması, hastanın aynı zamanda kan basıncının yüksek olması retinopati gelişimini arttırmaktadır. Diyabet hastalarında, gözde oluşabilecek olan hasarın başladığını veya başlayacağını gösteren belirtiler bazen sadece uzman hekimler tarafından tespit edilebilmektedir ve kişi tarafından bu belirtiler çoğunlukla geç aşamalarda hissedilmektedir. Belirtiler hissedildiği zaman ise geç olabilmektedir. Bu nedenle şeker hastalarının 6 ay - 1 yıl aralarla hiçbir yakınmaları olmasa da göz-retina muayenesi olmaları büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer vererek mutlu bir bayram için diyabetlilerin dikkatli olmasını önerdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: