Şeker hastalarının 3'te biri hastalığının farkında değil

Konya -AA- Şeker hastalarının 3'te birinin, hastalığının farkında olmadığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Gönen, yaptığı açıklamada, 14 Kasım Diyabet Günü'nü ve haftasını, diyabetli kişilerin tespit edilmesi için de iyi bir fırsat olarak gördüklerini belirtti.

Doç. Dr. Gönen, çoğu zaman sinsi şekilde seyreden, kendisini hiçbir şekilde belli etmeyebilen şeker hastalığında erken tanının, bu hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırdığı gibi, bazı durumlarda hastalığı bütünüyle önleyebildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

"Yaptığımız şeker taramalarında, 200-300 şeker seviyesinde diyabet olup da bu durumdan haberdar olmayan kişilerle karşılaşıyoruz" diyen Doç. Dr. Gönen, kişinin şeker hastası olup olmadığının tespiti için testlerin her düzeydeki sağlık kuruluşunda kolayca yapılabileceğini belirtti.

Türkiye'de şeker hastalıklarının çoğu zaman şeker taramalarında ya da bir başka hastalık için yapılan muayene ve tetkikler sırasında anlaşıldığını belirten Doç. Dr. Gönen, "Açlık şeker ölçümü 126 ve üzerinde olan kişiyi şeker hastası kabul ediyoruz.

Bu hastalığın en sık görülen belirtisi çok yemek yeme ve çok su içmedir. İdrara çıkma, inatçı enfeksiyon, ani zayıflama da belirtiler arasında yer aldığı gibi, gün boyu büroda çalışanlar, yani hareketsiz durumda olan kişiler de risk grubunda yer alıyor" dedi.