Şeker hastalarının insülin iğnesi orucu bozar mı? Oruçluyken nikotin bandı yapıştırılır mı?

Ramazan ayına sayılı günler kala hangi hallerde orucun bozulacağı araştırılıyor. Milyonlarca Müslüman oruç ibadetini sakatlamamak için gerekli şartları öğrenmek istiyor. En çok merak edilen konulardan biri de şeker hastalarının yaptırdığı insülin iğnesi oldu. Peki Şeker hastalarının insülin iğnesi orucu bozar mı? Oruçluyken nikotin bandı yapıştırılır mı? İşte detaylar...

Tutulan orucun bozulmaması için nelerden uzak durulması gerektiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ramazan ayı 23 Mart'ta ilk orucun tutulmasıyla başlayacak. On bir ayın sultanı Ramazan için Müslümanlar şimdiden hazırlıklara başladı. Şeker hastaları ve sigara bağımlıları insülin iğnesi ve nikotin bandının orucu bozup bozmadığını araştırıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuya dair açıklamaları...

ŞEKER HASTALARININ İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Reklam
Reklam

ORUÇLUYKEN NİKOTİN BANDI YAPIŞTIRILIR MI?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366-367).