Şeker Hastalarının Rahatlıkla Tüketebilecekleri Gıdalar

Sebze ve Meyveler

Diyabet ve kalp hastalıklarında sağlıklı beslenmek için kesinlikle yasak olan bir yiyecek yok. Sadece bazılarını daha çok bazılarını daha az tüketmeniz gerekmekte.

Günde en az 5 porsiyon veya 2 buçuk bardak kadar sebze ve meyve tüketmek, kalp krizi ve felç riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Meyve ve sebzeler lif, A,C gibi vitaminleri, tansiyonu düşürmeyi sağlayan potasyumu ve sağlık güçlendirici fitokimyasalları içeriyor. Amerikan Diyabet Sözcüsü Dr. Melissa Joy Robbins ''Yeterli karbonhidrat ölçüsünü bildikten sonra, meyve yemekten korkulmaması gerekir.'' diyor.

Reklam
Reklam

Kurubaklagiller

Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller zengin lif potasyum, magnezyum, folat ve fitokimyasal içeriyor. Tansiyonun dengelenmesi, kalp hastalığı riskinin azaltılması ve kan şekeri ile insülinin dengelenmesinde kurubaklagiller çok etkili.


Fındık ve Ceviz

Fındık ve cevizin total ve LDL (kötü) kolesterolü düşürdüğü ve kan damar fonksiyonlarını iyileştirdiği belirtiliyor.


Yulaf ve Arpa

Her iki tam tahıl da, kandaki kolesterol düzeyini düşüren ve insülin etkisini iyileştiren beta-glukan adlı bir lif içeriyor. Düşük kolesterol adlı kitabın yazarı Dr. Janer Brill'' Beta- glukan adeta bir sünger gibi kolesterolü ve bağırsaktaki safrayı emer ve boşaltır. Bu durum karaciğeri kan dolaşımından daha çok LDL kolesterolü azaltarak, düzeyinin önemli ölçüde düşmesine yardımcı olmaktır.'' diyor.


Çay

Siyah, yeşil, karışık ve beyaz çaylar sağlığa yararlı bir fitokimyasal sınıfı olan flavonoidleri içeriyor. Çalışmalar çay içmenin kalp krizi ve inmeyi yani felci önleme ve tansiyonu düşürmede etkili olabileceğini gösteriyor. Çayın, şişelenmiş hazır çaylar yerine demlenerek tüketilmesi de bu etki açısından tercih edilmeli.

Reklam
Reklam

Balık

Amerikan Kalp Derneği haftada en az iki kez, kalbi koruyan omega 3 3 yağ asidi içeren yağlı balıkları tüketmemizi öneriyor. Somon, uskumru, ringa, göl alabalığı, sardalye ve ton balığı yağlı balıklar olarak tanımlanıyor.