Peniste sertlik yeterli olduğunda vaginaya giriş sağlanabilirken, yeterli sertlik oluşmadığında ilişki başlatılamamakta veya cinsel ilişkiye başlansa bile devamı getirilememektedir. Şeker hastalığı olan hastaların % 35 - % 90’ında zaman içerisinde sertleşme sorunu ortaya çıkmaktadır. Sertleşme sorunu şeker hastalığı olan erkeklerde şeker hastalığı olmayanlara göre daha erken dönemde başlar ve şiddetli bir şekilde ilerler. Şeker hastalığı olan erkeklerde sertleşme sorunu normal kişilere göre 3 kat fazla görülmektedir. Hastanın şeker hastalığı için verilen ilaçları kullanmaması, diyet yapmaması sertleşme sorununun daha çabuk ortaya çıkmasına yol açar.
Sertleşme sorunu(İktidarsızlık) bir çok sebeple ortaya çıkabilir. Bu sebepler psikolojik ve organik iki ana başlık altında toplanabilir. Organik sebepler arasında Şeker hastalığı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, araç kullanımının artması, kişilerde hareket oranının azalması kilo alma ile ilgili problemler ortaya çıkarmaktadır. Aynı şekilde sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam stili, egzersiz yapmama, aşırı şekerli gıdaların kullanımının artması gibi faktörlerde kilo artışının ve buna bağlı olarak da şeker hastalığının artmasına yol açmaktadır.
Sertleşme sorununa, depresyonda rastlanabildiği gibi depresyonda gelişen sertleşme sorunu da depresyonu derinleştirebilmektedir.
Şeker hastalığında ortaya çıkan sertleşme sorununun kaynağı, damar yapılarına, sinir yapılarına ve hormon değerlerine bağlıdır. Şeker hastalığı vücudumuzdaki tüm damarları, sinirleri etkilediği gibi aynı şekilde penise gelen damarları ve sinirleri de etkileyerek sertleşme sorununa yol açabilmektedir.
Sertleşme sorunu şeker hastalarında nasıl ortaya çıkar?
Sertleşme sorunu ile gelen hastalardan ayrıntılı hikaye alınarak değerlendirmeye başlanır. Gelen tüm hastalardan kan tahlilleri istenir bunların içerisinde kan şekeri değeri, hormon değerleri(Total testosteron, Prolaktin, FT4,TSH) kolesterol düzeyleri, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yapılması gerekir. Sertleşme sorunu ile gelen hastaların kan sonuçlarını değerlendirdiğimizde bazılarında kan şekeri düzeyinin çok yüksek olduğunu belirleyip şeker hastalığı tanısı konulabilmektedir. Hastanın daha önceden bilinen şeker hastalığı yoksa ilaç tedavisi verilmesi ve tedavisinin düzenlenmesi için dahiliye uzmanı veya endokrinoloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir. Sertleşme sorunu ile başvuran erkeklerin %12 sinde şeker hastalığı ve % 5’inde bozulmuş şeker toleransı saptanmaktadır.
Şeker hastaları sertleşme sorunu ile erken dönemde karşılaşmamak için neler yapmalıdırlar?
-Şeker hastaları, kan şeker düzeylerini normal sınırlarda 70-110 sınırlarında tutmaları ve HbA1c değerini, 6 değerinin altında tutulması belirtilerin daha geç ortaya çıkmasına yol açar.
-Kilo kontrolü sağlanmalı ve egzersizin günlük yaşantıya eklenmesi gerekmektedir.
-Sigara kullanımı kesilmeli ve fazla alkol tüketimi azaltılmalıdır.
Sertleşme sorunu(İktidarsızlık), cinsel birleşmenin başında peniste sertlik oluşmaması veya cinsel ilişkinin başlamasında bir süre sonra penisin sertliğini kaybetmesi durumudur.
Şeker hastalarında da diğer hastalarda olduğu gibi aşağıdaki tedaviler uygulanır.
1.Ağızdan alınan ilaçlar : Cinsel ilişkiden bir süre önce ağızdan alınması gerekir. Kullanım dozları ve sıklığı hastadan hastaya değişebilir.
2.Penise şok dalga Tedavisi (EDSWT) : Penisin 5 farklı bölgesine uygulanarak yeni damar oluşumu ve damarlarda genişleme yaparak penis kan akımını artırır buna bağlı olarak sertleşmede düzelme sağlanır. Hastaya göre 6, 12, 18, 24 seans uygulanabilir.
3. Penise enjeksiyon Tedavisi(İntrakavernozal enjeksiyon) : Penise uygulanan ilaç cinsel ilişkiden 5 dakika önce hasta tarafından direkt penis içine uygulanır. Doz ayarlanarak 1- 1.5 saat sertlik sağlayacak dozda ilaç uygulanır. Haftada 3 kez uygulanabilir. İlaç kullanımından önce hastaya eğitiminin verilmesi gerekir.
4.Vakum cihazı kullanımı : Cinsel ilişki öncesi uygulanır, lastik halka penis köküne yerleştirilerek yapay sertlik sağlanır, en fazla 30 dakika kullanılabilir.
5.Penis Protez Uygulaması : Ameliyat ile penis içine yerleştirilir. Katlanabilir ve şişirilebilir tipleri vardır. Protez takıldıktan sonra kişide cinsel istek, arzu, hissetme, boşalmada hiç bir değişiklik olmaz.
Tedavi seçiminde sertleşme sorunu düzeyi, hastanın kullandığı diğer ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar ve varolan diğer rahatsızlıklar önem teşkil eder.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Doktorlar merkezi
Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :3 Nişantaşı İstanbul
Tel: 0 212 234 58 55
www.facebook.com/opdrmuratceltik