Şeker hastasına, aynı anda ablasından böbrek, kadavradan pankreas nakledildi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde bir hastaya aynı ameliyatta kadavradan pankreas, canlıdan da böbrek nakledildi.Akdeniz Üniversitesi (AÜ)...

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde bir hastaya aynı ameliyatta kadavradan pankreas, canlıdan da böbrek nakledildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatla, bankacı Bülent Başer’e (33) ablası Fatma Akbaba’nın (36) böbreği ile Ankara’da yüksekten düşerek hayatını kaybeden 16 yaşındaki Ahmet Sönmez’in pankreası nakledildi.
Aydın'da yaşayan Bülent Başer, 11 yaşında yakalandığı tip 1 diyabete bağlı şeker hastalığı nedeniyle 2 yıl önce böbrek yetmezliği çekmeye başladı. Tedavi için Adnan Menderes Üniversitesi’ne giden Bülent Başer'e, burada nakil olması gerektiği söylendi. Bunun üzerine turizmci abla Fatma Akbaba (36) böbreğini kardeşine bağışlama kararı aldı. Nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Bülent Başer’e, böbreği korumak için pankreas nakli de yapılması gerektiği söylendi. Geçtiğimiz hafta, böbrek nakli yapılması için hazırlıklar yapılırken abla Akbaba’nın gribal enfeksiyona yakalanması sebebiyle ameliyat ertelendi. Bu sırada, Ankara’da yüksekten düşerek hayatını kaybeden 16 yaşındaki Ahmet Sönmez’in organlarının bağışlandığı haberi geldi. Hayatını kaybeden gençle Bülent Başer’in dokularının birebir uyması üzerine pankreas Antalya’ya gönderildi. Böylece, Bülent Başer’e aynı anda kadavradan pankreas, canlıdan da böbrek nakledildi.
Nadir yapılan bir ameliyatla yeniden sağlığına kavuşan Bülent Başer’in doktoru Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, hastanın 11 yaşından bu yana tip 1 diyabete bağlı şeker hastalığı çektiğini ifade etti. Bülent Yaşar’ın, son yıllarda şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği yaşadığını söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, “Böbrek yetmezliği gündeme geldiğinde en önemli tedavi nakil. Bülent’in ablası, canlı verici için gönüllü oldu. Tabi bu böbreği korumak için de pankreas gerekiyordu. Pankreas nakli 3 yöntemle yapılıyor. Eş zamanlı pankreas nakli kadavradan oluyor. Böbrek ve pankreas aynı dokudan aynı kişiden geldiği için ikisinin de sağ kalımı daha iyi. İkinci yöntemde önce canlıdan böbrek nakli yapıyorsunuz. Böbrek nakli için ilaç kullanırken pankreas sırası bekliyor ve daha sonra ameliyat oluyor. Üçüncü yöntem ise bizim ülkemizde yapılmıyor. Bülent’in özelliği, eş zamanlı bir nakil değil ama işin güzelliği şu; geçen hafta Bülent’i ameliyata alacaktık ama ablasının gribal enfeksiyonu çıktı. Bundan dolayı erteleme yaptık. Bu hafta perşembe günü yapmayı planladık. Bu sırada Ankara’dan bir pankreas bize bildirildi. Her şey tam zamanlamasıyla güzel oldu. Biz de ikisini aynı zamanda taktık.” diye konuştu.
Kardeşine böbreğini bağışlayan abla Fatma Akbaba da pankreası bağışlayan aileye teşekkür etti. Organ naklinin önemini burada anladığını ifade eden Fatma Akbaba, “Herkesin organlarını bağışlamasını tavsiye ederim. Kardeşimin daha iyi olacağına inanıyorum. Ameliyat ekibine teşekkür ederim.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz