Şeker-iş Sendikası Başkanı Gök:

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AK Parti’nin Kızılcahamam toplantısı sırasında 'devlete...

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AK Parti’nin Kızılcahamam toplantısı sırasında 'devlete ait şeker fabrikalarında şekerin tonunun bin 400 dolara mal olduğu' yönündeki söylemin yanlış bilgilendirmenin sonucu olduğunu ifade etti. Gök, ”Çünkü, Türkiye Şeker Fabrikaları’nın üretim maliyet rakamlarının incelenmesinden de görüleceği gibi ortalama maliyet, sadece bin dolar dolayındadır. İki rakam arasında neredeyse yarı yarıya fark vardır”dedi.

Şeker-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 27 şeker fabrikasının 5-6’sının yılda sadece 1 ile 6 gün arasında çalıştığını söylediğini ,bunun da yanlış bir bilgilendirmenin sonucu olduğu hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi. “Öncelikle yılda 1 gün çalışan hiçbir şeker fabrikamız yoktur. Üstelik Türkiye’deki pancar üretimi dünya ortalamasının çok üzerindedir. Daha açık ifade edecek olursak, Dünya Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre dünya pancar üretimini kontrol eden Almanya’da bile bir şeker fabrikası yılda ortalama 110 gün, Fransa’da sadece 85 gün çalışırken bu süre sadece ABD ve Türkiye’de 180 güne kadar çıkabilmektedir. Hatta bu bakımdan Türkiye’de şeker pancarından şeker üretimi dünyadaki şeker kamışından şeker üretimi ile hemen hemen aynı düzeydedir.”

Reklam
Reklam

Yapılan açıklamada, ton başına bin dolarlık maliyetin içinde bazı sosyal amaçlı fabrikaların faaliyetleri de dahil olduğunu belirten Gök, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan bazı şeker fabrikalarımızın üretim maliyetleri diğerlerine oranla biraz daha yüksek olduğunu, ancak bunlar işsizliğin ve göçün önlenmesi gibi çok önemli sosyal görevler ifa ettiğini bildirdi. Gök, açıklamasında şunları bildirdi:

”Diğer taraftan Türkşeker’in bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikası içerisinde özellikle Orta Anadolu’da bulunan fabrikalar son derece rantabl çalıştığından buralarda da maliyetler düşüktür. Bu fabrikalarımız aynı havuz içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki fabrikalarımızı desteklemektedir. Üstelik Hazine’den de hiçbir sübvansiyon almamaktadır. Tüm bu sosyal faaliyetlere rağmen ortalama şeker üretim maliyeti bin dolar civarındadır. Sayın Başbakanımız defaten ülkemizdeki şeker sektörünün özelleştirilmesi, bir bakıma da yeniden yapılandırılmasından bahsetmektedir. Şeker-İş olarak bizler de yapılandırmaya karşı değiliz. Ancak, şeker sektörü aradan geçen yüzyılların kanıtladığı gibi tamamen kendine özgü yapısı olan bir sektördür. Bu yapı da mutlaka üretimde entegrasyonun korunmasını gerekli kılmaktadır. Daha açık ifade edilecek olursa yapılandırma, pancar üretici birlikleri ile çalışanlara devredilmek suretiyle gerçekleşmelidir. Aksi halde 10 milyona yakın insanımızın ekmek kapısı olan sektörde çöküş yaşanması kaçınılmazdır. Bu nedenle de dünya liberal ekonomisinin bayraktarlığını yapan ABD, Hollanda, Almanya ve Polonya gibi ülkelerde pancar şekeri üretiminin tamamı üretici birlikleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Üstelik bu ülkelerde zaman içinde çok uluslu şirketler de üretime girmeye çalışmış ve başarısız oldukları için fabrikalar ya kapanmış, ya da pancar üretici birliklerine devredilmiştir. Tüm bu nedenlerden dolayı da halen dünyanın en büyük şeker üreticileri olan Südzucker ile Nordzucker şirketleri çok uluslu şirket değil, pancar üretici birlikleri şirketleridir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: