Şeker İş Sendikası Kastamonu Şubesi Başkanı Çufadaroğlu:

Şeker İş Sendikası Kastamonu Şubesi Başkanı Ali Çufadaroğlu, Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotasının düşürülmesini beklerken...

Şeker İş Sendikası Kastamonu Şubesi Başkanı Ali Çufadaroğlu, Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotasının düşürülmesini beklerken artırılmasına anlam veremediklerini söyledi.

Çufadaroğlu, sağlığa zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan nişasta bazlı şekerlerin kotasının Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 38 oranında artırıldığını hatırlatarak, “NBŞ’lerin kotasının artırılması, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gibi, pancar ekimini geriletir. Şeker pancarı sektöründen geçimini sağlayan milyonlarca çiftçi mağdur olur. Biz NBŞ’lerin düşürülmesi yönünde mücadele verirken hükümetin bunu artırmasına bir türlü anlam veremiyoruz. NBŞ’ler yüzde 50 artırılacaktı. Fakat bizim verdiğimiz mücadele ve açtığımız davaların sonucunda kotayı yüzde 38’e kadar düşürdüler. Fakat bu NBŞ kotası Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yüzde 2 iken biz niye bu kadar yüksek bir türlü anlamış değiliz. Bu konudaki haklı davamızı yasal yollardan her zaman arayacağız. Hükümetinde bu yanlışlıktan biran önce vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı’nın 14 Mayıs 2013 tarihli ve 28647 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Çufadaroğlu, pancar şekerinin çok daha sağlıklı olduğunu söyledi. Şeker pancarı üretimindeki girdilerin yüksek ve buna karşılık pancar alım fiyatının düşük olması nedeniyle çiftçinin pancar üretiminden istediği kârı elde edemediğini belirten Çufadaroğlu, insan sağlığına zararlı olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Nişasta Bazlı Şekere (NBŞ) karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

NBŞ kotasının artırılmasını tepki gösteren Çufadaroğlu, herkesin günlük hayatta tükettiği birçok üründe NBŞ’lerin kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Kimse ben mısır şurubu tüketmiyorum demesin. İçtiğiniz kola, meyve suyu, gazoz, yediğiniz çikolatada, tatlı, kek, pasta ve dondurmada kısacası yüzlerce üründe mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor. Tüm dünya ülkelerinde sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanan tatlandırıcılar, her yıl kota artışlarıyla ülkemize sokuluyor. Siklamat adı altındaki yapay tatlandırıcıların ise kanser yapıcı etkisi bilimsel olarak kanıtlandığından, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede kullanımı yasak. AB müktesebatına göre uyum çerçevesinde Türkiye, bu gidişle çok yakın zamanda bir tatlandırıcı istilasına uğrayacak. Türkiye’de çikolatadan meşrubata kadar hemen her üründe Nişasta Bazlı Şeker kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu tatlandırıcıların kullanılmasının artmasına bağlı bazı hastalıklar da daha sık görülecek. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda yapay tatlandırıcı kaynaklı hastalıkların ortaya çıkacağı uyarısını yapmaktadır. Şeker-İş Sendikası olarak NBŞ’lerin şeker pancarına alternatif olamayacağını defalarca kamuoyuna anlatmaya çalıştık. Şeker pancarından üretilen şeker çok daha sağlıklıdır.”

Reklam
Reklam

Hükümetin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerektiğini ve pancardan şeker üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini aktaran Çufadaroğlu, Türkiye’deki şeker fabrikalarının yeteri miktar ve kalitede şeker üretim kapasitesine sahip olduklarını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: