Şeker-İş Şube Başkanı Macit'ten TSO Başkanı Özışık’a ziyaret

Şeker-İş Yozgat Şubesi Başkanı Ömer Macit ve Yönetim Kurulu üyeleri, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası...

Şeker-İş Yozgat Şubesi Başkanı Ömer Macit ve Yönetim Kurulu üyeleri, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık’ı makamında ziyaret etti.
Ömer Macit, ziyarette yaptığı konuşmada, Yozgat’ın ekonomisine büyük katkılar sağlayan Sorgun Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi sonrasında yaşanma ihtimali olabilecek konulara değindi.
Macit, "Eski teknoloji, düşük ölçek ve yüksek maliyetlerle üretim yapan büyük çoğunluğu kurulu oldukları yörelerdeki tek sanayi tesisi ve istihdam alanı olma özelliğini taşıyan pek çok fabrikanın özelleştirilmesi mümkün olmayacak, yanlış şeker politikaları nedeniyle kapanması gündeme gelecek en az 15-18 arasında fabrika kapanmak zorunda kalacaktır. Bu durumda pancar ve şeker üretimini yüzde 40-50 arasında daralması beklenmektedir." dedi.
Sektörel istihdamın yaklaşık yüzde 60 oranında azalacağını tahmin ettiklerini dile getiren Macit, "Yozgat’ta sektörel bazda istihdamda azalma söz konusu olacaktır. Ayrıca taşımacılık, hayvancılık, maya sektörü, yem sanayi, zirai mücadele, tarım aletleri gibi yan sektörlerde bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Türkiye ihracatçı konumlu olduğu maya sektöründe ithalatçı konumuna düşecek, yemde 400 bin ton, melasta ise 3 milyon ton açık oluşacak ve hemen hemen tamamen ithalata yönelmek zorunda kalınacak, sadece şekerde değil pek çok yan üründe tamamen dışa bağımlı hale gelinecektir. Yan sektörlerdeki gerileme yöresel ekonomilerde de çöküşe neden olacak, bölgesel kalkınma ve ülke ekonomisinin pek çok dalı sekteye uğrayacak, sonuçta yörede yaratılan ve paylaşılan katma değerde kayıplar yaşanacaktır." diye konuştu.
Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık ise ziyaretinden dolayı Şeker-İş Şube Başkanı Metin Özışık ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti.
Özışık, "Sorgun Şeker Fabrikası'nın ilimiz ekonomisine katkısı 2010 yılı rakamları ile 89 milyon 287 bin 988 TL'dir. Fabrikaya bağlı olarak toplam 9 ilçede 201 köyde 4 bin 957 çiftçi tarafından 69 bin 500 dekar alanda 403 bin 234 ton pancar üretilmiş olup, çiftçilerimize toplam 54 milyon 333 bin 225TL pancar bedeli ödenmiştir." şeklinde konuştu.
Sorgun Şeker Fabrikası ve diğer fabrikaların özelleştirilmesine karşı olmadıklarını kaydeden Özışık, "Özelleştirmede izlenen yolun yanlış olması ve ilimiz ekonomisine büyük katkısı olan bir fabrikanın yanlış bir uygulama ile kaybedilmesinin endişesini yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz