Şeker Kurulu'ndan rekor ceza

Ankara (AA)- Şeker Kurulu, mevzuata aykırı faaliyetleri nedeniyle, geçen ay bir firmaya 19 milyon TL olmak üzere, Ocak-Şubat döneminde 6 firmaya toplam 19 milyon 41 bin TL idari para cezası verdi. Kurul, denetimler sonucunda, mevzuata aykırı faaliyetleri nedeniyle Ocak ayında 5 firmaya toplam 12 bin 384 TL, Şubat ayında da bir firmaya 19 milyon 28 bin 850 TL idari para cezası uyguladı. Firmalar, Kurul'un cezalarını idari yargıya götürebiliyor. İdari yargıya götürülen cezalar, yargı kararları
kesinleşene kadar tahsil edilmiyor.

Reklam
Reklam

Kurul, Ocak-Şubat döneminde, büyük bölümü nişasta bazlı şeker (NŞB)olmak üzere 9,8 bin ton şekerin ihracı için ön izin belgesi düzenlerken, toplam 33 bin 937 ton şekere eşdeğer yüksek yoğunluklu tatlandırıcının (YYT) ithalatı konusunda ön izin verildi. İlaç ve gıda sanayi yanında metal sanayinde parlatıcı olarak kullanılan YYT ithalatı, yurt içinde üretilen şekerin satışlarını olumsuz etkiliyor. YYT ithalatında, Şeker Kurumu'ndan uygunluk belgesi veya, Sağlık veya Tarım ve Köyişleri bakanlıklarından alınacak kontrol belgesi aranıyor.

Yılın ilk iki ayında, 12'si savcılıklardan, 262'si de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denetim kapsamında olmak üzere toplam 274 numune kaçak şeker şüphesi ile analiz için Şeker Kurumu'na gönderildi. Savcılıklardan gönderilen numunelerin 6 tanesinin kaçak şeker olduğu ortaya çıktı.