Şekeri, tansiyonu olana kötü haber

Şeker, tansiyon gibi kronik hastalığı olan vatandaşlar artık mevcut raporlarıyla direkt olarak eczaneden ilaç alamayacak. İlaçlar her defasında hekime reçete ettirilecek.

Şimdiye kadar şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar, doktordan hastalıklarıyla ilgili aldıkları raporla direkt eczanelere gidip ilaçlarını alabiliyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan bir değişiklikle e-reçete düzenlenmeksizin yapılacak ilaç temini konusu yeniden gündeme geldi. Yapılan bu değişiklikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan kişiler, artık mevcut raporlarıyla direkt eczaneden ilaç alamayacak. İlaçlar her alım döneminde hekime reçete ettirilecek.

Reklam
Reklam

Bu konu Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine SGK’ya iletilmiş ve yeniden düzenlenmişti. Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istidikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı.

HER İLAÇ REÇETE ETTİRİLECEK

Ancak SGK’nın SUT’ta yaptığı sessiz sedasız değişiklikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar aynı ilacı almak için her seferinde doktora giderek ilaçlarını yeniden reçete ettirmek zorunda kalacaklar. Vatandaşların tepkisine neden olan yeni düzenleme ile “Kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, arteriyel hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diabet, parkinson, kronik ve nükseden üveitler, tiroide bağlı oftalmopati ve sempatik oftalmi, kuru göz sendromu. Belirtilen hastalıklarda sağlık raporuna dayanılarak düzenlenmiş reçeteye istinaden yeniden reçete düzenlenmeksizin eczaneden ilaç temin edilebilir. Bu şekilde ilaç temini, düzenlenmiş reçete tarihi itibariyle 6 aylık süreyi kapsar. Süre bitiminde tekrar reçete düzenlenir. 6 ay boyunca, düzenlenmiş reçetede yazılı miktarlar esas alınarak, yeniden reçete düzenlenmeksizin bu miktarlarda ilaç temin edilebilir. Ancak SUT’ta belirtilen özel hükümler göre bir seferde üç aylık tedavi dozunun aşılmaması gözetilir. Raporun geçerlilik süresinin bitmesi durumunda yeniden rapor ve reçete düzenlenmesi şartı aranır” hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Reklam
Reklam

Hürriyet