Şekerpancarı ekimi artırılmalı

SAMSUN (İHA) - Samsun Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İl Genel Meclis Üyesi Osman Yıldırım, Türkiye'nin şeker ihtiyacının 20 milyon ton olmasına karşın şekerpancarı ekim sahasının ise 10 milyon ton civarında olduğunu ve aradaki farkın ABD'li firmalar tarafından karşılandığını belirterek, Türkiye'de

şekerpancarı ekiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Osman Yıldırım, Türkiye'nin uluslararası şekerpancarı üretiminde, dünya verilerinin yüzde 7'sini karşıladığını, bu oranın şekerpancarı üretiminde Türkiye'yi dünya 4.'sü yaptığını belirtti. ABD ve AB ülkelerinde şekerpancarı ekim alanlarının arttığını, Türkiye'de ise yüzde 40 oranında şekerpancarı üretiminin daraltıldığını belirten Yıldırım, şeker üretiminin milli ekonomiyi zenginleştirdiğini, tarımı yapılan bölgelerde çiftçiyi toprağa bağlayarak köyden kente göçü engellediğini, bir dekardan da yaklaşık 10 kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Samsun Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 38 bin kayıtlı üyesinin olduğunu, ülke genelinde PANKO Birlik bünyesinde 33 tane kooperatifin hizmet verdiğini ifade eden Yıldırım, "Genel Merkezi Ankara'da olan PANKO Birlik, bünyesinde 1.5 milyon insanı barındırıyor. Pancar üreticileri birliklerinin Türkiye'de öncü oldukları yatırımlar var. Bunlardan bir tanesi de, 1950 yıllarında İstanbul'da kurulan ve faaliyet gösteren Pancar Motor'dur. Oradan aldığımız malzemeleri kooperatiflerimiz aracılığıyla çiftçilerimize yansıtıyoruz" dedi.

Samsun bölgesinde şekerpancarı üreticilerinin en büyük sorununun fiyat ve kota olduğunu kaydeden Yıldırım, "Şu anda Türkiye'nin şeker ihtiyacı 20 milyon tondur. Ama şu anda Türkiye'de şekerpancarı ekim sahası 10 milyon tonluk konumdadır. Aradaki farkı ABD firmaları kapatıyor. Şu anda Türkiye'de hali hazırda 2 milyon ton şekerpancarı ambarlar da bulunuyor ve bir türlü dışarıya satılamıyor. Kota yüzünden bir türlü istenilen noktada çiftçi şekerpancarı ekemiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin şekere ve şeker pancarına ihtiyacı olmasına rağmen kota oranının devamlı düştüğünü belirten Yıldırım, "Türkiye'de 'Şeker Üst Kurulu' diye bir kurul var. ABD firmalarıyla şeker anlaşması yapılırken, 'yüzde 5 veya 10 artırılır' diye bir madde yerleştirilmiş. Şeker üst kurulunda görev yapan 5 kişi şekerin genel durumunu belirliyor. Yıl içerisinde tarımını yapan 450 bin aileye ve 30 bin kişiye istihdam sağlayan, yan ürünleri baş-yaprak, yaş şeker posası ve melaslı hayvan yemi olarak kullanılan, kendinden sonra ekilen hububata yüzde 20 verim artışı sağlayan şekerpancarının ülke genelinde ekimi artırılmalıdır" şeklinde konuştu.