Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Tekstilde 15 yıl çalıştım. 1987-2001 yıllarında mühendis olarak girdiğim tekstil, boyahane bölümünde işletme müdürü olarak devam ettim. Gördüğüm tekstil alanında, konfeksiyonda kadının genetiğinden, yaratılışından gelen başka bir kabiliyeti var" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Bankası ve İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı (SIDA) tarafından düzenlenen "Sektörde Kadın Buluşması" programında konuşan Bakan Şahin, son 10 yılda kadına yönelik yapılan çalışmalara ve yasal düzenlemeleri hatırlatarak, kadının statüsünün güçlendirilmesindeki çalışmalar hakkında detayları paylaştı. Eğitim alanındaki kampanyalarla kız çocuklarının okullaşma oranlarının artırıldığını dile getiren Şahin, bunun sürdürülebilir kılınması ve bu başarının üniversite dönemine kadar çıkarılmasının gerekliliğini belirtti. Bakan Şahin, 4.5 milyon yeni iş alanında istihdama giren kişilerden 1.5 milyonunun kadın olduğunu vurguladı.
Bakan Şahin, kadınların istihdamında eğitimin önemli rol oynadığını belirterek, "AK Parti hükümetleri döneminde her ilde açılan 'üniversitelerle kızlarını okumak için şehir dışına göndermeyen' anlayışın önüne geçildi" dedi. Yükseköğretimdeki kızların oranının yüzde 19'lardan yüzde 40'lara ulaşmasını sevindirici olarak değerlendiren Şahin, sağlık konusunda da kadınlara yönelik önemli çalışmaların yapıldığını söyledi. Kadının finansal kaynaklara ulaşmasındaki sorunlarını da gidermek için yapılanları anlatarak, kadınların farklı sektörlerde çalıştığını ve sorunlarının toptancı bir bakış ile çözülmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Şahin, "Bunu kendi hayatımda da görüyorum. Tekstilde 15 yıl çalıştım. 1987-2001 yıllarında mühendis olarak girdiğim tekstil, boyahane bölümünde işletme müdürü olarak devam ettim. Gördüğüm tekstil alanında, konfeksiyonda kadının genetiğinden, yaratılışından gelen başka bir kabiliyeti var. Aynı işi ona verdiğinizde özellikle boya gözünde, bakış ve renk ayrımındaki başarı, bu erkeğin bir eksikliği değil o da başka bir alanda başarılı. Mesele burada kimin hangi alanda daha iyi olduğunu görüp onun oraya konacağı sistemleri koordine edebilmek. Bu böyle olduğu zaman toplumun kazandığı bir çalışmaya gidiyor" ifadelerini kullandı.
Kadınların özellikle bankacılık, turizm, gıda ve tekstil alanlarında yükselen bir değer hale geldiğini belirten Şahin, hizmet sektöründe daha önce yüzde 33 oranında yer alan kadının, günümüzde yüzde 45 oranına çıktığını vurguladı.
Kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerdeki sorunların farklılık gösterdiğini, önemli olanın bunlara uygun çözüm önerilerinin oluşturulması olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, şunları kaydetti:
"Elimizde her yerde paylaştığımız önemli bir paket var. Bu paket, Başbakanımızın talimatıyla aile ve iş yaşamının uyumlaştırılması. Nasıl olacak bu- Doğum, izni, süt izni, ücretli izin, ücretsiz izni. Kalkınmanın temeli nitelikli nüfus. Bir taraftan analık, doğurganlık, bir taraftan elindeki kapasiteli ekonominin parçası haline getirecek alternatifli modeller üretmek. Esnek çalışma modeli en temel modellerden bir tanesi. Sosyal güvenlik ayağının çok iyi çalışılması gerekiyor. Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı müsteşarlarının kendi içinde oturup çalışıyor, altyapısını oluşturuyor."
Öte yandan programa, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Kadının Statüsü Genel Müdürü Özkem Bozkurt Gevrek, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser ile ilgililer katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz