Sel, 68 trilyonluk zarar bıraktı

ANKARA (İHA) - Türkiye genelinde son 3 gün içinde etkili olan aşırı yağış ve sel yaklaşık 283 bin dekar tarım arazisine 68 trilyon liralık zarar verdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise tarım arazileri ve ahırların su altında kalmasına rağmen Tarım Sigorta Kanunu'nun hala çıkartılmamasına tepki gösterdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'den (TZOB) yapılan yazılı açıklamada, 4-7 Mart tarihleri arasında Türkiye genelinde etkili olan ve yaklaşık 24 ilde arka arkaya meydana gelen aşırı yağış ve sel'in tarım arazilerinin zarar görmesine neden olduğu belirtililerek, hükümetin afetten zarar gören çiftçilerin zararlarının ödenmesi gerektiği bildirildi. Açıklamada, hükümetin Acil Eylem Planı içerisinde yer alan Tarım Sigorta Kanunu'nu bir yıldır çıkarmamış olmasının faturasının çiftçiye vurulduğu belirtilerek, herhangi bir sigortası olmayan üreticilerin, üretimlerinin sürdürebilmeleri için zarar gören illerin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiği kaydedildi. Çiftçi borçlarının ertelenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, zirai kredilerin ödemeleri, Bağ-Kur prim ödemeleri, sulamada kullanılan elektirk borçları ve çiftçi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca 2003 yılı DGD ödemelerinin kalan yüzde 50'lik ikinci dilimil, mazot desteğinin kalan kısmı, yem destekleri gibi bu bölgelerde üreticilere verilen ve hak edişleri yapılan diğer desteklerin de bir an önce ödenmesi gerektiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Buna göre, TZOB'un son 3 gün içinde yaşanan doğal afetler sonucu yaptığı hasar tespit çalışmaları şöyle:

"İçel'in Mut ilçesinde, 6 Mart tarihinde Göksu Irmağı'nın taşması sonucu meydana gelen su taşkını ve selden 38 bin 885 dekar alan sular altında kaldı. Meyve, sebze ve hububat alanlarının zarar gördüğü Silfke'de üreticilerin zararı yaklaşık 20 trilyon liradır. Bu afetten 13 köyde bin 965 çiftçi yüzde 40 ile yüzde 100 oranında zarar gördü. Merkez'de 5-6 Mart tarihinde meydana gelen selden 25 köyde 36 bin 150 dekar buğday ve yem bitkisi ve ekili alan ile 485 çiftçi zarar gördü. Bulanık'ta, meydana gelen su baskını sonucunda 7 köyde 38 bin dekar huubat alan sular altında kaldı. Bu afetten 735 çiftçi yüzde 40 ile 100 oranında zarar gördü. Malazgirt'te meydana gelen sel nedeniyle 21 köyde 65 bin 500 dekar hububat alan zarar gördü. Bu afetten bin 255 çiftçi yüzde 40 ile 100 oranında etkilendi. Hasköy'de, 7 Mart tarihinde meydana gelen sel nedeniyle 6 köyde 3 bin 400 dekar hububat ve yem bitkisi alanı yüzde 45 ile 70 oranında zarar gördü. Bu afetten 180 çiftçi etkilendi. Muş genelinde ise 59 yerleşim birilminde 143 bin 50 dekar hububat ve yem bitkisi ekili alanı su taşkını ve selden zarar gördü.

Reklam
Reklam

Konya'da, 5-6 Mart tarihleri arasında Bozkır ve Yalıhöyük ilçelerinde karın eremesi nedeniyle meydana gelen sel ve taşkınları sonucu yaklaşık 10 bin dekar alan zarar gördü.

Van'ın Çatak İlçesine bağlı Elmazı Mezrasında dağlardaki karın erimesi sonucu Sortkin deresi taşmış ve bunun sonucu 100 civasında küçükbaş hayvan telef oldu.

Bitlis'in Güroymak İlçesi'nde karların erimesi sonuçcu yaklaşık 5 bin dekar buğday ekili tarım alanı sular altında kaldı. Ayrıca Arpacak köyünde 24 küçükbaş hayvan sele kapılarak telef oldu. Alabalık tesisleri de selden büyük oranda zarar gördü.
Ağrı'da 5 Mart tarihinde meydana gelen su baskını, heyelan ve çığ nedeniyle bir çok tarım alanı ve hayvan zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları hava muhalefeti nedeniyle yapılamadı.

Artvin'in Yusufeli İlçesinde 5-7 Mart tarihinde meydana gelen fırtını, su taşkını ve heyelan sonucu tarım alanları ve ahırlar zarar gördü. Bu afetler sonucu Artvin genelinde 151 çiftçi, 31 ev ve 14 ahır zarar gördü. Bu zararların tahmini bedeli 254 milyar lira olarak belirlendi.

Reklam
Reklam

Niğde-Merkez, Yıldıztepe Kasabasında 5 Mart tarihinde meydana gelen sel nedeniyle bin dekar hububat alanı yüzde 80 oraınnda zara rgördü. Bu afetten çi158 çiftçi etkilendi. Çiftlik Azatlı Köyünde maydana gelen selden bin dekar hububat alanı ve 105 çiftçi etkilendi.

Erzurum'da meydana gelen sel nedeniyle bir çok tarım alanı, 29 büyükbaş ve 130 küçük baş hayvan, 35 arı kovanı ve 6 ahır zarar gördü.

Zonguldak'ta 120 sera şiddetli fırtına nedeniyle yıkıldı.

Siirt'te 6 Mart tarihinde karların erimesi sonucu Botan, Başur ve Kezer Çaylarında meydana gelen su taşkınları nedeniyle Baykan, Kurtlan, Şirvan ve Merkez İlçelerde yaklaşık 33 bin dekar hububat alanı zarar gördü.
Bu afetler sonucu toplam 283 bin dekar tarım alanı hasar görürken toplam zarar ise 68 trilyon lira olarak hesaplandı".