Sel felaketinin yaraları sarılıyor

Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Yurtpınar ve yakın köylerinde 10 gün önce meydana gelen şiddetli dolu ve yağmur nedeniyle mahsulleri kullanılamaz hale gelen köylüler, yaralarını sarmaya çalışıyor.

Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Yurtpınar ve yakın köylerinde 10 gün önce meydana gelen şiddetli dolu ve yağmur nedeniyle seralarındaki camları kırılan ve mahsulleri kullanılamaz hale gelen köylüler, yaralarını sarmaya çalışıyor.

Aksu ilçesine bağlı Yurtpınar, Murtuna, Alaylı, Kurşunlu, Topallı ve Güloluk köylerinde 10 gün önce yaşanan şiddetli dolu ve yağmurun meydana getirdiği hasar onarılmaya başlandı. Aksu Kaymakamlığı, Mal Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü personelinin katılımıyla oluşan ekiplerin hasar tespit çalışmalarına göre yaklaşık 850 çiftçiye ait 5 bin dekar sera alanı zarar görmesine yol açan şiddetli dolu yağışının ardından Antalya Valiliği tarafından vatandaşların insani temel ihtiyaçlarının giderilmesi için 200'şer lira ödeme yapılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

Aksu ilçesinin yaş sebze ve meyve ihracatının büyük kısmını oluşturan bölgede cam seraların kırılması sonucu domates fidelerinin soğuk ve cam kırıkları nedeniyle kuruduğu gözlenirken, bir çiftçi de satamadığı yaklaşık 500 kilogram domatesi hayvanlara yem olarak döktü.

Yurtpınar köyünde 8 dönüm cam ve naylon serası bulunduğunu belirten ve seraların tamamının zarar gördüğünü anlatan çiftçi Mustafa Güvendiren, ihracatın az olması nedeniyle domateslerini yaş sebze ve meyve halinde 300-400 kuruşa sattıklarını söyledi. Domates fiyatlarının düşük olduğunu belirten çiftçi Güvendiren, dolu ve şiddetli yağış nedeniyle büyük zararda olduklarını anlattı. Güvendiren, ''Seralardaki cam kırıklarını bile temizlemeye gücümüz yok. 50 bin lira zararım var. 50 bin lirayı bu seralara masraf etmem için domatesten para kazanmam gerekiyor. Domateslerimizi de satamıyoruz. Bu nedenle de satamadığım domatesleri hayvanlara yem olarak döktüm'' dedi.

Güvendiren, bölgeye Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Manisa'dan çok sayıda kişinin işçi olarak geldiğini ifade ederek, kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

Reklam
Reklam

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde komisyonculuk yapan Murat Sonyüksek, domateslerin 400 kuruşa satıldığını ve domates üreticisinin zarar ettiğini belirtti. Kendisinin de 50 dönüm serasının bulunduğunu anlatan Sonyüksek, ''Sadece 18 dönüm seramız zarar görmedi. Bu seneki zararımız tam 1 milyon lira. Ne üreticinin ne de komisyoncunun ayakta kalacak hali kalmadı. Sağlam domatesler ise para etmiyor. Çiftçi elinde kalan sağlam domatesleri de satamayınca zor duruma düşüyor'' dedi.

2 dönüm serasındaki tüm camların kırıldığını söyleyen çiftçi Ahmet Uca da 10 gündür cam kırıklarını temizlediklerini ve seralara yeniden cam taktırmaya başladıklarını belirterek, masrafının yaklaşık 30 bin lira olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz