Sel gitti zam kaldı

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde meyve ve sebze fiyatlarında gözlenen artışların komisyoncular ve aracılardan kaynaklandığını, sel felaketinden komisyoncu ve aracıların yararlandığını söyledi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, komisyoncu ve aracıların sel felaketini 'bahane' ettiklerini kaydederek, "Hal yasasında gerekli önlemler alındığı taktirde, bu fırsatları değerlendirerek tüketicinin pahalı ürün almasına neden olanların da önüne geçilmiş olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Fiyat artışlarının henüz üreticiye yansımadığını savunan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın Antalya'da yaşanan sel felaketinden dolayı, ürün arzındaki yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak bu fiyat artışlarının üreticiye yansıdığı söylenemez. Söz konusu sebze ve meyveler şu anda mevsim gereği örtü altında yetiştirilen meyve ve sebzelerdir. Sel felaketinin ardından ürün arzında sıkıntı yaşanacağı bahanesiyle bu durumdan yararlanan yine komisyoncular ve aracılar oluştur. Ürünlerin üreticiden çıkış fiyatlarında bir aydır fazla bir değişiklik olmadığı gözlenmektedir."

Bayraktar, sel afetinden önce domatesin kilo başına 400-500 bin lira olan fiyatı selden sonra 600-750 bin liraya yükseldiğini, biberin fiyatı 2 milyon 300 bin liradan 2 milyon 500 bin liraya, salatalığın fiyatı 900 bin-1 milyon liradan 1 milyon-1 milyon 200 bin liraya çıktığını kaydetti. Sebze ve meyvede ürünün üreticiden tüketiciye ulaşana kadar oluşan uzun zincirin, hem üreticiyi, hem de tüketiciyi mağdur ettiğini vurgulayan Bayraktar, "Hal yasasında gerekli değişiklikler yapılarak ürünün üreticiden tüketiciye ulaşması sağlanmalıdır. Böylelikle fırsatları değerlendirerek tüketicimizin pahalı ürün almasına neden olanların önüne geçilecektir" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam